spacer
header
header
 
Hoog niveau
donderdag, 01 mei 2003 00:00

Zen Guerrilla: Iets teruggeven aan de blues
Zen Guerrilla treedt vanavond om 21.00 uur op in Willem 2 in Den Bosch. Deze Amerikaanse blues- en rockband, die j.l. maandag nog te zien was op tv in Lola de Musica, treedt ook op tijdens de bevrijdingsfestival op 5 mei in Haarlem en Groningen. Pauline van der Vlugt van het Brabants Dagblad sprak met de voorman van Zen Guerilla, Marcus Durant, de Big bright white afro, zoals hij ook wel wordt genoemd.
Enkele citaten:
…Optreden lijkt voor Durant een manier om zijn demonen uit te drijven. "Ik zie mezelf niet als priester. Ik ben gewoon een zanger. Je kunt wel lijnen trekken naar de energie van bijvoorbeeld de baptistenkerk. Ik kan je niet zeggen of ik religieus ben, dan moet je eerst religie definiëren. We zoeken allemaal naar antwoorden op vragen als waar we vandaan komen. Volgens mij gaat het erom dat je van het moment kan genieten, dat je koestert dat je leeft. Dat is precies waarom een rock 'n rollshow me zo aanspreekt, iedereen is er met hetzelfde idee: genieten."…
…Getuige exponenten als The White Stripes en Jon Spencer Blues Explosion is er volgens Durant momenteel weer sprake van een rock 'n roll-revival. "Je ziet het steeds weer. In iedere generatie wordt op een bepaald moment de muziek ontdaan van alle franjes zodat alleen de roots overblijven. En niet alleen muzikanten, ook fotografen, schrijvers, meubelmakers doen het. Iedereen interpreert de kunstvormen uit het verleden steeds opnieuw door er iets van zichzelf in te stoppen. Wij mogen ook graag teruggaan naar de helden uit het verleden. We kunnen veel leren van Howlin' Wolf en Otis Redding. Het is eerlijk. Eerlijkheid is de definitie van soul. Hopelijk kunnen we iets teruggeven aan de blues door zelf anderen te beïnvloeden zoals zij ons hebben beïnvloed."…


Image

Hoog niveau

Jong Folk - Appel Records APR1302 - Distr. Music&Words
Om in wielertermen van "Vuelta", één van de nieuwe groepen op deze CD te blijven: er bestaat een kopgroep in de Vlaamse folk (Kadril, Laïs, Fluxus, Ambrozijn, Oblomov enz.), maar een groot peloton van jonge, talentvolle groepen nadert in rap tempo.

Ik ben enthousiast over de verzamelaar "Jong Folk". Een verzamelaar waar jonge, sommige reeds bekende, groepen zich presenteren. Enthousiast over de produktie (Wim Clays), de opnametechniek (Jan Verschoren) maar vooral over de kwaliteit van de muziek.

Er wordt op hoog nivo gemusiceerd. En geen klakkeloze herhaling van gekende traditionals, maar eigen nummers en vernieuwende arrangementen. Daarbij wordt creativiteit gekoppeld aan een instrumentbeheersing die ik ongekend vind voor een dergelijk "jong volk". Resultaat van de talrijke stages (o.a. Gooik en Flanders Ethno) die Vlaanderen, maar ook Wallonië kent.

Al eerder heb ik op Folkforum beweerd dat de (m.i. noodzakelijke) vernieuwing van de folkmuziek niet komt uit het Angelsaksisch taalgebied, maar vooral uit Scandinavië en uit Vlaanderen waar deze muziek leeft als nooit tevoren en eigenlijk gewoon deel uitmaakt van de jongerenkultuur. Met als gevolg dat andere, moderne stijlen geïntegreerd worden in deze muziek. Dat kan rap, Afrikaanse of Oriëntaalse muziek zijn, jazz- pop of dance, het maakt mij niet uit: er gebeurt tenminste wat. Daar kan de ingedutte folkscene in Nederland toch een voorbeeld aan nemen (uitzonderingen daar gelaten).

15 bands presenteren zich op deze CD, opvolger van een eerder initiatief "Dansend Folk" (Appel Records1301). De CD klinkt aanmerkelijk homogener dan zijn voorganger. Waarschijnlijk een gevolg van kruisbestuiving (verschillende muzikanten spelen in meerdere groepen) zoals DJ Jåk op zijn site suggereert.

"Homogener" betekent niet dat er sprake is van eenheidsworst. Integendeel. Wel van een aangenaam soort tegendraadsheid. Een groep als Ballroomquartet illustreert dit bijv. prachtig in het nummer (B)eat This. Een nummer dat zich beweegt tussen de Europese en Oriëntaalse muziekkultuur, waarbij in het arrangement ook nog plaats is voor een strijkkwartet. Diezelfde "onaangepastheid" vinden we bij Bal des Boiteux. Die houden er een zeer eigen opvatting op na hoe een "Air" moet klinken. Het resultaat: "Air 11", geen "air" in de traditionele zin maar een ritmisch, door de herhalingen bijna trance-achtig nummer.

Wie "Gezellig onderuit zonder elektriek" ooit op het podium zag kent de humor van Wim Claeys (ook Ambrozijn/Tref). Die komt hier tot uiting in de titel: "Te Trage Schottische", maar vergis je niet. Vertrekkend vanuit de traditie (in dit geval Zweden) wordt een traditioneel nummer gefileerd en weer tot een nieuw geheel geboetseerd, met een uitnemende Maarten Decombel op gitaar.

Diezelfde Maarten speelt ook in Griff. Die groep herbergt 3 doedelzakspelers, gitarist, accordeonist en contra-bassist. De jonge Rémi de Decker tekent hier voor "Trolska", een muzikale Europese rondreis die begint in Zweden en via Gallicië naar de Balkan voert. Gevaarlijk uitgangspunt omdat het bij elkaar gooien van verschillende stijlen kan leiden tot "van alles een beetje, maar uiteindelijk niets". Hier niet: prachtig vloeiend, consistent geheel. Rémi de Decker vormt met Pierre-Yves Berhin (diatonische accordeon) en Reinaud Baivier (percussie) het trio "'k Voel me Belg". Het nummer "On dit Partout" bestaat uit 2 gecombineerde bourrées uit de Auvergne, niet nagespeeld maar geïnterpreteerd. Uit die interpretatie blijkt dat de Decker zich erg goed thuis voelt in de Franse traditie. Het is warempel net of je naar een akoestische "La Bamboche" luistert met een jonge uitvoering van Jean Blanchard op cornemuse en overigens ook niet misselijke bijdragen van Berhin en Baivier.

De bijdrage van Turdus Philomelos (letterlijk: zanglijster...) bestaat uit 2 opgepoetste instrumentale traditionals waarvan het (van oorsprong Ierse)Tagada een wat saaie opening kent. Naarmate het stuk evolueert wordt het beter door een sax-partij, maar ik vind dit nummer geen gelukkige keuze. Veel fantasievoller vind ik hun tweede bijdrage Tsouin tsouin.

Het trio Dazibao koppelt twee diatonische accordeons aan percussie en flamenco/ Arabische luit. Muziek naar mijn hart met uitstapjes naar jazz en flamenco. Mooie improvisatie van de accordeon in het middenstuk van Tabouret Vache.

Vuelta heeft iets met wielrennen. Het nerveuze/jachtige begin van "met hart en ziel bij de koers" heeft wel iets van een drukke wielerwedstrijd die voorbij komt. Aedo doet met ""El Castillo" onmiddellijk aan Gallicië denken. Deze jig van eigen hand kent een opening met samenspel tussen gaïta en sax. Als drums/gitaar/accordeon invallen krijg je een dansbaar geheel dat in elke tent voor ambiance zal zorgen.

Ook voor de liefhebbers van het betere snarenwerk valt er veel te genieten. Ik noemde al Maarten Decombel, ook aanwezig in Keukkojoen (Tuvaans voor "Blauw Konijn"). Waarschijnlijk het meest eigengereide gezelschap op de CD. Hun Nanuh-Polska klinkt allerminst Tuvaans. Het is een Inuit nummer, opgedragen aan een half Indonesische Inuit-prinses uit Rotterdam. Scandinavische muziek inclusief West-Vlaamse babbel- en keelgeluiden met daarbij uilean-pipes. Een en ander kan resulteren in flauwe ongein, maar hier niet. Een experiment met smaak.
Snaren dus.
Mooi rustpunt op de CD is de bijdrage van het duo Musaraigne. Een combinatie van cello en accordeon. In "Lamadameatout" klassieke celloklanken waar de diatonische accordeon bevallig omheen flaneert. Veel passie en gevoel in de muziek van dit duo.
Nog zo'n snarenvirtuoos: Dré de Schouwer van Touch de Beauté die een puike bluespartij vertolkt in het nummer "Zorro". Of de violisten en gitarist van Tantra die op de opener van de CD "Zand en Shelptjes" de toon zetten. Beetje mysterieuse muziek met (Scandinavisch) vioolwerk en percussie.

Klein puntje van kritiek. In een land met zoveel begaafde muzikanten moeten toch meer zangers en zangeressen te vinden zijn? Het enige vocale nummer van de CD (Keukojoen buiten beschouwing latend) komt van Mairan. Sur les Marches herinnert een beetje aan de aanpak van Bob, Frank en Zussen. Alleen veel luchtiger, wat minder zwaar op de hand. Zeer verzorgde vocalen en vrijer in de muzikale opvatting dan BFeZ. Zoals het gebruik van een jazzy-piano (Florejan Verschueren) en ritmisch snarenwerk van Stefan Wellens.

En dan is daar is nog Follia! Ik schreef al eerder iets over deze groep n.a.v. het festival in Zwolle. Ik vind het nog steeds één van de ontdekkingen van het jaar. Ook weer danig onder de indruk van hun bijdrage "Quand la belle s'y promène". Een strakke bourree waarin traditionele muziek schijnbaar moeiteloos een hedendaagse vertaling krijgt (doedelzak versus elektr. gitaar).

Tot slot. Deze site leent zich niet voor promotie-doeleinden. Toch vind ik dat elke organisator deze CD in zijn kast moet hebben staan. Allereerst omdat het een kwaliteits-CD is. Op de tweede plaats om bij de organisatie van concerten/festivals eens iets verder te kijken dan de Angelsaksische neus lang is. Ik hoor regelmatig organisatoren klagen over de onbetaalbaarheid van m.n. Ierse bands. Mijn advies: zoek het eens wat dichterbij huis. De groepen op deze CD verdienen het stuk voor stuk om gehoord te worden.

Paul - Waardering: 8

 
spacer
spacer

Recente concertberichten

Makis Seviloglou in Ruurlo

Op zaterdag 26 april is er een oranjeconcert in Griekse stijl in Ruurlo, met een optreden van Makis Seviloglou & band in het Kulturhus.

Lees meer...
 
Cran in Nederland

De Ierse band Cran is t/m 19 april op tour in Nederland en doet IJmuiden, Oss, Venray, Almere en Goirle aan.

Lees meer...
 
Pauni Trio in Amersfoort

A.s. zondag 13 april brengt het Pauni Trio (in uitgebreide bezetting met een Orkestar) een nieuw dubbelprogramma in Theater De Lieve Vrouw in Amersfoort.

Lees meer...
 
Tribute to Ramblin' Jack Elliott en Derroll Adams in Middelburg

Songs From The Heart presenteert op donderdag 17 april: Rambling Boys - Riding In Folkland, A Tribute to Ramblin’ Jack Elliott & Derroll Adams in De Sot in Middelburg.

Lees meer...
 
Luisterconcert Té in tilburg

Komende zondag, 13 april om 14:00, speelt het Tilburgse neo-trad ensemble een luisterconcert in de serie Thuiskamers in Tilburg.

Lees meer...
 
Hans Theessink op tour

Van 25 april t/m 9 mei doet Hans Theessink diverse podia in Nederland aan, o.a. in Boekelo, Amen, Tilburg, Bergen op Zoom en Den Haag.

Lees meer...
 
Guy Davis in Amen

Op donderdag 24 april staat Guy Davis op het podium van de Amer in Amen.

Lees meer...
 
Dan Bern op tour

Van 17 t/m 28 april toert Dan Bern door Nederland en doet o.a. Nw.- en St. Joosland, Lage Vuursche, Nieuweschans, Amen en Eindhoven aan.

Lees meer...
 
Presentatie solo album Gait Klein Kromhof

Op zaterdag 12 april presenteert Gait Klein Kromhof zijn album Gait in Middelburg.

Lees meer...
 
De Temps Antan in België

Helaas zijn er geen optredens van het Canadese trad trio De Temps Antan in Nederland, maar wel twee in België: op 5 april in Brussel, op 6 april in Belsele.

Lees meer...
 
P.J. Pacifico & Garrison Starr op tour

Van 2 t/m 6 april zijn P.J. Pacifico en Garrison Starr in Nederland voor een tourtje.

Lees meer...
 
Webb Sisters op tour

Van 9 t/m 18 april toeren The Webb Sisters door Nederland, zij spelen in Eindhoven, Groningen, Utrecht, Amsterdam, Rotterdam en Nijmegen.

Lees meer...
 
Michele Gazich in Groningen

De Italiaanse muzikant Michele Gazich treedt 9 mei op in het Prinsentheater in Groningen.

Lees meer...
 
Wilhelmina Bluesband in Eindhoven

Wegens succes geprolongeerd! Op 27 maart is er weer een Vastenaovond met de Wilhelmina Blues Band in Café Wilhelmina in Eindhoven. Dit keer is Leon Steuns (saxofonist van Betty Blue) te gast.

Lees meer...
 
David Berkeley & Robby Hecht op tour

Van 19 t/m 23 juni zijn David Berkeley en Robby Hecht op tour in Nederland. Er zijn huisconcerten en reguliere optredens in achtereenvolgens Amsterdam, IJlst, Oss, Vlierden, Breda, Westelbeers en Eindhoven.

Lees meer...
 
HUISKAMERCONCERT IN TER AAR

Op zondag 13 april geeft Beth Wimmer een huiskamerconcert in Ter Aar.

Lees meer...
 

WEEKAGENDA

za 19 apr: Oisterwijk
D’n Grooten Oorlog, van Westhoek tot in Oisterwijk
za 19 apr: Amsterdam
The Lasses
ma 21 apr: Eindhoven
Tom Mank & Sera Smolen + Krista Detor
do 24 apr: Amen
Guy Davis
zo 27 apr: Tilburg
Donna Verzano & Jean-Luc Roumier
zo 27 apr: Enkhuizen
The Lasses & Kathryn Claire
ma 28 apr: Eindhoven
Dan Bern + Wink Bercham
ma 05 mei: Eindhoven
Wood Brothers
vr 09 mei: Groningen
Michele Gazich
za 10 mei: Borger (Dr.)
The Oldtime Stringband
ma 12 mei: Eindhoven
Crushers 2 feat. Dede Priest
za 17 mei: Bovenkarspel
The Oldtime Stringband
ma 19 mei: Eindhoven
Theo Sieben + Jeroen Kant
za 24 mei: Almere
Mississippi Folk Festival
ma 26 mei: Eindhoven
My Darling Clementine
do 29 mei: Voorthuizen
European World Of Bluegrass
za 31 mei: Dordrecht
Keltfest
za 31 mei: Amsterdam
The Lasses
ma 02 juni: Eindhoven
Hollis Brown
wo 04 juni: Lisse
Matt Cranitch & Jackie Daly
vr 06 juni: Oud-Beijerland
Matt Cranitch & Jackie Daly
za 07 juni: Tilburg
Anthony John Clarke
za 07 juni: Mechelen (B)
Matt Cranitch & Jackie Daly
ma 09 juni: Eindhoven
Steve Lucky & The Rhumba Bums
ma 16 juni: Eindhoven
Eric de Vries & The Easy
 
spacer