spacer
header
header
 
Wè-nun Henk: Op naar een full-Rum-cd
maandag, 03 februari 2003 00:00


Image

Wè-nun Henk:
Op naar een full-Rum-cd

Wè-nun Henk - Rum - Eigen beheer / www.we-nunhenk.nl

De legendarische folkgroep Rum heeft in de jaren zeventig veel jongeren op het spoor van de folkmuziek gezet. Ze speelden destijds wat dat betreft zo'n beetje dezelfde rol als Ambrozijn en Laïs de afgelopen jaren. Beide Vlaamse bands lieten zich overigens ook inspireren door o.a. Rum.

Rum mag dus nooit worden vergeten. Het blad Heaven draagt daar in haar jongste uitgave toe bij in de rubriek De Vergeten Klassieker, waarin de elpee Rum 2 (1974) wordt besproken. En de Brabantse folkgroep Wè-nun Henk levert nu een sympathieke bijdrage met de mini-cd Rum. Daarop eigen interpretaties van tien Rum-nummers, gekozen uit de 42 die de eerste drie elpees van Rum rijk waren.

Die oude Rum-elpees zijn een feest, maar de naald van de pick-up neemt dat na al die jaren wat al te letterlijk en danst vrolijk over de groeven, zelfs bij een ingetogen nummer als Schoon Lief. Nog slechts weinig luisterplezier dus. Voor Rum ben ik aangewezen op een enkele verzamel-cd als die dubbelaar van Dureco: Volksmuziek & Dialectzang uit Vlaanderen. Rum 1 ('72) is op een goedkoop uitgevoerde cd overgezet. Tot een heruitgave van Rum 2 en Rum 3 ('75) is het nooit gekomen.

Dat er nu 10 Rum-nummers, weliswaar op geheel eigen wijze uitgevoerd door Wè-nun Henk, goed zijn opgenomen is zowel leuk als gewaagd. Ga er maar aan staan. Rum was een hooggekwalificeerde groep. Als je hun materiaal opnieuw tot leven wilt brengen moet je van goede huizen komen. Exact kopiëren is geen optie, Wè-nun Henk bezit immers in de verste verte niet de kwaliteiten van Rum. Zelf zegt de groep dat hun versies slechts bescheiden maar enthousiaste interpretaties zijn van de originelen. En zo is het.

Ze hebben er een eigen draai aan gegeven. Je zou kunnen zeggen dat ze in de rustige ballades het dichts bij Rum blijven, hoewel ook daaraan is gesleuteld. Dat levert ondermeer een geslaagd experiment op met de melodie van Het Luiaardsgild. Snellere nummers als Horlepijp/Peetermanpolka en Van Enen Bakker roepen eerder associaties op met Dommelvolk dan met Rum. 't Zouden net zo goed Steeph Custers op viool en Jitze Kopinga op contrabas kunnen zijn, die je hoort. De Muzette (Rum 2) is echter een instrumentaal mét Rum-sfeer, ondanks de minder perfecte uitvoering.

De mini-cd klinkt hier en daar lekker spannend. Zo lijkt het samenspel van gitaar en viool in de intro van het ijzersterke eerste nummer Maagdekens Raad (Rum 1) ontsproten aan het brein van Dave Eugene Edwards van 16 Horsepower. Ook valt meteen de sterke rol van de bassiste op. De zang van Luc Plompen is aangenaam aards. Zijn interpretatie van Pieronelle (Rum 2) is verrassend. Eerst de tweede stem op de voorgrond, waarna langzaam overgegaan wordt op de eerste.

Zanger Plompen zal het lastig hebben gehad met dit project. Neem het maar eens op tegen het niet te evenaren karakteristieke middeleeuwse geluid van Rum-zanger Pol Ran s. Fiere Margrietje (Rum 3) blijkt net iets te hoog gegrepen, maar verder komt de zanger goed weg.

De cd bevat vier nummers van Rum 1: Maagdekens Raad, Horlepijp/Peetermanpolka, Poezeminneke en Van Enen Bakker; vier nummers van Rum 2: Pieronelle, Muzette, Jan Mijne Man en Een Vrolijk Lentelied; en twee nummers van Rum 3: Het Luiaardsgild en Fiere Margrietje.

Jammer dat Wè-nun Henk voor dit project niet meer tijd heeft kunnen uittrekken. Waarom je beperken tot een mini-cd als de eerste drie elpees van Rum voldoende mooi materiaal bevat om er een full-cd uit te distelleren. Er is een vijftal nummers dat ik echt mis. Roza Willen We Dansen?, het allereerste nummer van de eerste elpee van Rum - het eerste wat we dus ooit van hen hoorden - mag eigenlijk niet ontbreken, al was het maar vanuit historisch oogpunt. En dan heb je nog die prachtige klassiekers Heer Halewijn, Schoon Lief, Twee Coninckskinderen en De Moorsoldaten.

Er wacht Wè-nun Henk dus nog een schone taak. Het smaakt naar meer, want ondanks alle mitsen en maren biedt Rum van Wè-nun Henk toch aangenaam luisterplezier.

Henk - Waardering 7

(reacties naar)

 
spacer
spacer

Recente concertberichten

Streektaalconcert @Boet'n Deure

Op zondag 7 september organiseert Boet'n Deure in de bossen bij Odoorn een Streektaalconcert, mmv het Otto Groote Ensemble en in hun voorprogramma: Jan Henk de Groot.

Lees meer...
 
NL-tour Jay Nash

Van 10 t/m 14 september is de Amerikaanse alt-americana- en folkmuzikant Jay Nash in Nederland, hij doet achtereenvolgens Deventer, Eygelshoven, Steendam, Hilversum en Amsterdam aan.

Lees meer...
 
Afscheidstour Mary Black

Onder de noemer Last Call toert Mary Black nog een laatste keer om afscheid te nemen van haar publiek. Ze begon begin dit jaar in Duitsland en doet in februari en maart 2015 Nederland aan.

Lees meer...
 
Robert den Hartigh opent seizoen Roots in 't Groen

Op woensdag 3 september 2014 zal Robert den Hartigh het nieuwe seizoen Roots in 't Groen openen in 't Groen Koffiehuis in Geldrop, hij vervangt Ruud Hermans die om gezondheidsredenen moest afzeggen.

Lees meer...
 
The Tennessee Studs + De Geldwolven (supp.act) @Boet'n Deure

Op dinsdag 26 augustus staan The Tennessee Studs + De Geldwolven (supp.act) op het podium van Boet'n Deure in de bossen bij Odoorn.

Lees meer...
 
Dubbelconcerten Galleons & In Orbit

Tussen 5 & 7 september 2014 touren Galleons & In Orbit het land door.

Lees meer...
 
4Wheel Drive start Parelsessies seizoen 2014-2015

In Utrecht trapt 4Wheel Drive op maandag 1 september  een nieuwe reeks Parelsessies af in de Parel van Zuilen.

Lees meer...
 
Cara, Acoustic Strawbs, Henry Girls bij Roots aan de Zaan

Fairport Convention is er allang stijf uitverkocht, maar in seizoen 2014/2015 heeft Roots aan de Zaan bij Serah Artisan in Zaandam nog meer mooie concerten op het programma staan. Ze beginnen op 13 september met Ad Vanderveen, later volgen o.a. The Jigantics, Finvarra, Cara, Jo Hamilton, Matt The Electrician, The Henry Girls en Acoustic Strawbs.

Lees meer...
 
Luke Winslow-King & Esther Rose in Borger

Op vrijdag 8 augustus is het duo Luke Winslow-King & Esther Rose te zien op het ROTR @ VANSLAG-podium in Borger.

Lees meer...
 
Red Herring bij Boet'n Deure

Op dinsdag 5 augustus treedt Red Herring op bij Boet'n Deure in de bossen bij Poolshoogte (Odoorn).

Lees meer...
 
Terrasconcerten Mezz Breda augustus

In de zomer zijn er traditiegetrouw elke zondagmiddag akoestische optredens op het terras van poppodium Mezz in Breda. I.s.m Poppunt België en vi.be selecteerde Mezz onder de vlag Ik Zie U Graag zes veelbelovende acts uit België die in augustus optreden: Milo Meskens, Jacle Bow, Barefoot & The Shoes, Tin Soldier In The Underwoods, Alex Rye en Bonfire Lakes.

Lees meer...
 
Poppy folk met Folgazán op de Brabantse Dag te Heeze

De Brabantse Dag te Heeze verwelkomt op zaterdag 30 augustus de Belgische poppy folkband Folgazán. Vanaf 14.00 uur  kan je ze aan het werk zien in de Gemeentehuistuin. De toegang is gratis.

Lees meer...
 
Twee concerten Ben Prestage in Nederland

Ben Prestage komt voor twee exclusieve concerten naar Nederland, op zaterdag 26 juli is hij te zien in Eindhoven, zondag 27 juli gaat hij naar Lichtenvoorde.

Lees meer...
 
Topbluegrass op 15 juli bij Poolshoogte

Op dinsdag 15 juli organiseert Boet'n Deure weer een optreden bij Poolshoogte (Odoorn). Dit keer zal Die Ahrends spelen, een bluegrassband rond country- en bluegrassgitarist Heiko Ahrend.

Lees meer...
 
Larkin Poe exclusief in Zaandam

Op donderdag 10 juli sluit Roots aan de Zaan het seizoen af met een optreden van Larkin Poe in Serah Artisan in Zaandam. Dit is het enige concert dat de Amerikaanse groep geeft in Nederland.

Lees meer...
 
O'Hooley & Tidow in Nederland

Dit weekeinde (20, 21, 22 juni) zijn O'Hooley & Tidow in Nederland, ze spelen achtereenvolgens in Steendam, Zevenaar en Zaandam.

Lees meer...
 

WEEKAGENDA

za 06 sept: Lambertschaag
The Oldtime Stringband
ma 08 sept: Eindhoven
Kevin & Dustin Welch
vr 12 sept: Ede
Carrie Elkin Band
za 13 sept: Zaandam
Ad Vanderveen & The O'Neils
ma 15 sept: Eindhoven
Carrie Elkin Band
ma 22 sept: Eindhoven
Tom Theuns & Paul Russel
do 25 sept: Gemert
Fred Piek
vr 26 sept: Venlo
Fairport Convention
vr 26 sept: Wahlwiller
James Herries
za 27 sept: Hooge Mierde
Folk'Oren Festival
za 27 sept: Zaandam
Fairport Convention (UITVERKOCHT!)
zo 28 sept: Scheemda
Fairport Convention
ma 29 sept: Eindhoven
Amy LaVere & Will Sexton
za 04 okt: Landgraaf
Fin de Siècle
ma 06 okt: Eindhoven
Martyn Joseph
wo 08 okt: Zoetermeer
Jimmy LaFave
zo 12 okt: Wahlwiller
Mejoeches
ma 13 okt: Eindhoven
Chastity Brown
do 16 okt: Ede
The Tennessee Studs
zo 19 okt: Oisterwijk
Coope, Boyes & Simpson
ma 20 okt: Eindhoven
Kreg Viesselman & Steve 'Blabbermouth' Folk
zo 26 okt: Zaandam
The Jigantics
ma 27 okt: Eindhoven
Walt Wilkins & The Mystiqueros
wo 29 okt: Rotterdam
Irish Super Night
vr 31 okt: Ede
Walt Wilkins & The Mystiqueros
za 01 nov: Landgraaf
Rallion
 
spacer