spacer
header
header
 
Wè-nun Henk: Op naar een full-Rum-cd
maandag, 03 februari 2003 00:00


Image

Wè-nun Henk:
Op naar een full-Rum-cd

Wè-nun Henk - Rum - Eigen beheer / www.we-nunhenk.nl

De legendarische folkgroep Rum heeft in de jaren zeventig veel jongeren op het spoor van de folkmuziek gezet. Ze speelden destijds wat dat betreft zo'n beetje dezelfde rol als Ambrozijn en Laïs de afgelopen jaren. Beide Vlaamse bands lieten zich overigens ook inspireren door o.a. Rum.

Rum mag dus nooit worden vergeten. Het blad Heaven draagt daar in haar jongste uitgave toe bij in de rubriek De Vergeten Klassieker, waarin de elpee Rum 2 (1974) wordt besproken. En de Brabantse folkgroep Wè-nun Henk levert nu een sympathieke bijdrage met de mini-cd Rum. Daarop eigen interpretaties van tien Rum-nummers, gekozen uit de 42 die de eerste drie elpees van Rum rijk waren.

Die oude Rum-elpees zijn een feest, maar de naald van de pick-up neemt dat na al die jaren wat al te letterlijk en danst vrolijk over de groeven, zelfs bij een ingetogen nummer als Schoon Lief. Nog slechts weinig luisterplezier dus. Voor Rum ben ik aangewezen op een enkele verzamel-cd als die dubbelaar van Dureco: Volksmuziek & Dialectzang uit Vlaanderen. Rum 1 ('72) is op een goedkoop uitgevoerde cd overgezet. Tot een heruitgave van Rum 2 en Rum 3 ('75) is het nooit gekomen.

Dat er nu 10 Rum-nummers, weliswaar op geheel eigen wijze uitgevoerd door Wè-nun Henk, goed zijn opgenomen is zowel leuk als gewaagd. Ga er maar aan staan. Rum was een hooggekwalificeerde groep. Als je hun materiaal opnieuw tot leven wilt brengen moet je van goede huizen komen. Exact kopiëren is geen optie, Wè-nun Henk bezit immers in de verste verte niet de kwaliteiten van Rum. Zelf zegt de groep dat hun versies slechts bescheiden maar enthousiaste interpretaties zijn van de originelen. En zo is het.

Ze hebben er een eigen draai aan gegeven. Je zou kunnen zeggen dat ze in de rustige ballades het dichts bij Rum blijven, hoewel ook daaraan is gesleuteld. Dat levert ondermeer een geslaagd experiment op met de melodie van Het Luiaardsgild. Snellere nummers als Horlepijp/Peetermanpolka en Van Enen Bakker roepen eerder associaties op met Dommelvolk dan met Rum. 't Zouden net zo goed Steeph Custers op viool en Jitze Kopinga op contrabas kunnen zijn, die je hoort. De Muzette (Rum 2) is echter een instrumentaal mét Rum-sfeer, ondanks de minder perfecte uitvoering.

De mini-cd klinkt hier en daar lekker spannend. Zo lijkt het samenspel van gitaar en viool in de intro van het ijzersterke eerste nummer Maagdekens Raad (Rum 1) ontsproten aan het brein van Dave Eugene Edwards van 16 Horsepower. Ook valt meteen de sterke rol van de bassiste op. De zang van Luc Plompen is aangenaam aards. Zijn interpretatie van Pieronelle (Rum 2) is verrassend. Eerst de tweede stem op de voorgrond, waarna langzaam overgegaan wordt op de eerste.

Zanger Plompen zal het lastig hebben gehad met dit project. Neem het maar eens op tegen het niet te evenaren karakteristieke middeleeuwse geluid van Rum-zanger Pol Ran s. Fiere Margrietje (Rum 3) blijkt net iets te hoog gegrepen, maar verder komt de zanger goed weg.

De cd bevat vier nummers van Rum 1: Maagdekens Raad, Horlepijp/Peetermanpolka, Poezeminneke en Van Enen Bakker; vier nummers van Rum 2: Pieronelle, Muzette, Jan Mijne Man en Een Vrolijk Lentelied; en twee nummers van Rum 3: Het Luiaardsgild en Fiere Margrietje.

Jammer dat Wè-nun Henk voor dit project niet meer tijd heeft kunnen uittrekken. Waarom je beperken tot een mini-cd als de eerste drie elpees van Rum voldoende mooi materiaal bevat om er een full-cd uit te distelleren. Er is een vijftal nummers dat ik echt mis. Roza Willen We Dansen?, het allereerste nummer van de eerste elpee van Rum - het eerste wat we dus ooit van hen hoorden - mag eigenlijk niet ontbreken, al was het maar vanuit historisch oogpunt. En dan heb je nog die prachtige klassiekers Heer Halewijn, Schoon Lief, Twee Coninckskinderen en De Moorsoldaten.

Er wacht Wè-nun Henk dus nog een schone taak. Het smaakt naar meer, want ondanks alle mitsen en maren biedt Rum van Wè-nun Henk toch aangenaam luisterplezier.

Henk - Waardering 7

(reacties naar)

 
spacer
spacer

Recente concertberichten

Twee concerten Ben Prestage in Nederland

Ben Prestage komt voor twee exclusieve concerten naar Nederland, op zaterdag 26 juli is hij te zien in Eindhoven, zondag 27 juli gaat hij naar Lichtenvoorde.

Lees meer...
 
Topbluegrass op 15 juli bij Poolshoogte

Op dinsdag 15 juli organiseert Boet'n Deure weer een optreden bij Poolshoogte (Odoorn). Dit keer zal Die Ahrends spelen, een bluegrassband rond country- en bluegrassgitarist Heiko Ahrend.

Lees meer...
 
Larkin Poe exclusief in Zaandam

Op donderdag 10 juli sluit Roots aan de Zaan het seizoen af met een optreden van Larkin Poe in Serah Artisan in Zaandam. Dit is het enige concert dat de Amerikaanse groep geeft in Nederland.

Lees meer...
 
O'Hooley & Tidow in Nederland

Dit weekeinde (20, 21, 22 juni) zijn O'Hooley & Tidow in Nederland, ze spelen achtereenvolgens in Steendam, Zevenaar en Zaandam.

Lees meer...
 
CD-presentatie Cedar Creek in Landgraaf

Op 11 juli aanstaande vindt de cd-presentatie van de formatie Cedar Creek plaats in Theater Landgraaf, waar de cd Spanish Boots On A Rusty Floorboard het levenslicht zal zien.

Lees meer...
 
Mannen van Naam in Westelbeers

Op zondag 15 juni doen de Mannen van Naam de Cultuurboerderij in Westelbeers aan.

Lees meer...
 
Première Dronkemansopera in Santpoort

Op donderdag 12 juni gaat muziektheaterproductie De Dronkemansopera in première  in de Ruïne van Brederode, Santpoort.

Lees meer...
 
Folkcorn speelt Incredible String Band op Woetstok

Als eerbetoon aan de poëtische en eigenzinnige folkgroep The Incredible String Band speelt Folkcorn nummers van deze groep op Woetstok, een evenement dat op 21 juni in Wageningen wordt gehouden als herinnering aan het legendarische Woodstockfestival uit 1969.

Lees meer...
 
Programma Boet'ndeure in Odoorn

Ook deze zomermaanden presenteert Boet'ndeure weer een reeks concerten in het bos bij Uitkijktoren Poolshoogte in Odoorn. Optredens zijn er vanaf 1 juni met onder meer de Paradise Mountain Boys, Heiko & Hendrik Ahrend, Red Herring, Tennessee Studs en Otto Groote Ensemble, zondag 29 juni is er een festival.

Lees meer...
 
Allan Taylor in Zaandam

Op zaterdag 24 mei om 20:15 uur speelt Allan Taylor bij Roots aan de Zaan in Serah Artisan, Dam 2, Zaandam.

Lees meer...
 
GUO-concertserie 2014/2015 in Oisterwijk

In de nieuwe reeks GUO-concerten van seizoen 2014-2015 in Oisterwijk staan optredens gepland van Coope Boyes Simpson (UK), Olla Vogala (B), Linde Nijland & Bert Ridderbos, Quatro Ventos, een Celtic Night met Fernhill, Lakhsmi en Carmina en tenslotte een pubgig van Toby (AUS).

Lees meer...
 
Nadara Gipsy Girls in Warnsveld en Zwaanshoek

Op zaterdagavond 24 mei om 20 uur strijken de Nadara Gipsy Girls, het eerste vrouwen-zigeunerorkest uit Roemenië,  neer in Warnsveld, op 29 mei doen zij Zwaanshoek aan.

Lees meer...
 
Terrasconcerten Mezz Breda

Vanaf zondag 1 juni is er weer elke zondagmiddag een akoestisch concert op het terras van poppodium Mezz in Breda. Achtereenvolgens staan daar de volgende singer-songwriters: Christopher Paul Stelling, André van den Boogaart, Hush Hush en een dubbeloptreden van David Berkeley & Robby Hecht.

Lees meer...
 
Matt Cranitch en Jackie Daly in Nederland en België

Van 4 t/m 7 juni zijn de Ierse muzikanten Matt Cranitch en Jackie Daly op tour in Nederland en België. Zij doen achtereenvolgens Lisse, Vorden, Oud-Beijerland en Mechelen (B) aan.

Lees meer...
 
Orphaned Land akoestisch in Utrechtse synagoge

Op 9 juni (tweede pinksterdag) speelt Orphaned Land een exclusieve akoestische show in de Utrechtse synagoge MerkAz.

Lees meer...
 
Huisconcert Emily Barker

Er zijn nog enkele plaatsen vrij bij het huisconcert van Emily Barker op 22 mei in Ter Aar.

Lees meer...
 

WEEKAGENDA

vr 01 aug: Dranouter (B)
Festival Dranouter
do 07 aug: Eindhoven
Parkfest
za 06 sept: Lambertschaag
The Oldtime Stringband
za 13 sept: Zaandam
Ad Vanderveen & The O'Neils
vr 26 sept: Venlo
Fairport Convention
 
spacer