spacer
header
header
 
Wè-nun Henk: Op naar een full-Rum-cd
maandag, 03 februari 2003 00:00


Image

Wè-nun Henk:
Op naar een full-Rum-cd

Wè-nun Henk - Rum - Eigen beheer / www.we-nunhenk.nl

De legendarische folkgroep Rum heeft in de jaren zeventig veel jongeren op het spoor van de folkmuziek gezet. Ze speelden destijds wat dat betreft zo'n beetje dezelfde rol als Ambrozijn en Laïs de afgelopen jaren. Beide Vlaamse bands lieten zich overigens ook inspireren door o.a. Rum.

Rum mag dus nooit worden vergeten. Het blad Heaven draagt daar in haar jongste uitgave toe bij in de rubriek De Vergeten Klassieker, waarin de elpee Rum 2 (1974) wordt besproken. En de Brabantse folkgroep Wè-nun Henk levert nu een sympathieke bijdrage met de mini-cd Rum. Daarop eigen interpretaties van tien Rum-nummers, gekozen uit de 42 die de eerste drie elpees van Rum rijk waren.

Die oude Rum-elpees zijn een feest, maar de naald van de pick-up neemt dat na al die jaren wat al te letterlijk en danst vrolijk over de groeven, zelfs bij een ingetogen nummer als Schoon Lief. Nog slechts weinig luisterplezier dus. Voor Rum ben ik aangewezen op een enkele verzamel-cd als die dubbelaar van Dureco: Volksmuziek & Dialectzang uit Vlaanderen. Rum 1 ('72) is op een goedkoop uitgevoerde cd overgezet. Tot een heruitgave van Rum 2 en Rum 3 ('75) is het nooit gekomen.

Dat er nu 10 Rum-nummers, weliswaar op geheel eigen wijze uitgevoerd door Wè-nun Henk, goed zijn opgenomen is zowel leuk als gewaagd. Ga er maar aan staan. Rum was een hooggekwalificeerde groep. Als je hun materiaal opnieuw tot leven wilt brengen moet je van goede huizen komen. Exact kopiëren is geen optie, Wè-nun Henk bezit immers in de verste verte niet de kwaliteiten van Rum. Zelf zegt de groep dat hun versies slechts bescheiden maar enthousiaste interpretaties zijn van de originelen. En zo is het.

Ze hebben er een eigen draai aan gegeven. Je zou kunnen zeggen dat ze in de rustige ballades het dichts bij Rum blijven, hoewel ook daaraan is gesleuteld. Dat levert ondermeer een geslaagd experiment op met de melodie van Het Luiaardsgild. Snellere nummers als Horlepijp/Peetermanpolka en Van Enen Bakker roepen eerder associaties op met Dommelvolk dan met Rum. 't Zouden net zo goed Steeph Custers op viool en Jitze Kopinga op contrabas kunnen zijn, die je hoort. De Muzette (Rum 2) is echter een instrumentaal mét Rum-sfeer, ondanks de minder perfecte uitvoering.

De mini-cd klinkt hier en daar lekker spannend. Zo lijkt het samenspel van gitaar en viool in de intro van het ijzersterke eerste nummer Maagdekens Raad (Rum 1) ontsproten aan het brein van Dave Eugene Edwards van 16 Horsepower. Ook valt meteen de sterke rol van de bassiste op. De zang van Luc Plompen is aangenaam aards. Zijn interpretatie van Pieronelle (Rum 2) is verrassend. Eerst de tweede stem op de voorgrond, waarna langzaam overgegaan wordt op de eerste.

Zanger Plompen zal het lastig hebben gehad met dit project. Neem het maar eens op tegen het niet te evenaren karakteristieke middeleeuwse geluid van Rum-zanger Pol Ran s. Fiere Margrietje (Rum 3) blijkt net iets te hoog gegrepen, maar verder komt de zanger goed weg.

De cd bevat vier nummers van Rum 1: Maagdekens Raad, Horlepijp/Peetermanpolka, Poezeminneke en Van Enen Bakker; vier nummers van Rum 2: Pieronelle, Muzette, Jan Mijne Man en Een Vrolijk Lentelied; en twee nummers van Rum 3: Het Luiaardsgild en Fiere Margrietje.

Jammer dat Wè-nun Henk voor dit project niet meer tijd heeft kunnen uittrekken. Waarom je beperken tot een mini-cd als de eerste drie elpees van Rum voldoende mooi materiaal bevat om er een full-cd uit te distelleren. Er is een vijftal nummers dat ik echt mis. Roza Willen We Dansen?, het allereerste nummer van de eerste elpee van Rum - het eerste wat we dus ooit van hen hoorden - mag eigenlijk niet ontbreken, al was het maar vanuit historisch oogpunt. En dan heb je nog die prachtige klassiekers Heer Halewijn, Schoon Lief, Twee Coninckskinderen en De Moorsoldaten.

Er wacht Wè-nun Henk dus nog een schone taak. Het smaakt naar meer, want ondanks alle mitsen en maren biedt Rum van Wè-nun Henk toch aangenaam luisterplezier.

Henk - Waardering 7

(reacties naar)

 
spacer
spacer

Recente concertberichten

Makis Seviloglou in Ruurlo

Op zaterdag 26 april is er een oranjeconcert in Griekse stijl in Ruurlo, met een optreden van Makis Seviloglou & band in het Kulturhus.

Lees meer...
 
Cran in Nederland

De Ierse band Cran is t/m 19 april op tour in Nederland en doet IJmuiden, Oss, Venray, Almere en Goirle aan.

Lees meer...
 
Pauni Trio in Amersfoort

A.s. zondag 13 april brengt het Pauni Trio (in uitgebreide bezetting met een Orkestar) een nieuw dubbelprogramma in Theater De Lieve Vrouw in Amersfoort.

Lees meer...
 
Tribute to Ramblin' Jack Elliott en Derroll Adams in Middelburg

Songs From The Heart presenteert op donderdag 17 april: Rambling Boys - Riding In Folkland, A Tribute to Ramblin’ Jack Elliott & Derroll Adams in De Sot in Middelburg.

Lees meer...
 
Luisterconcert Té in tilburg

Komende zondag, 13 april om 14:00, speelt het Tilburgse neo-trad ensemble een luisterconcert in de serie Thuiskamers in Tilburg.

Lees meer...
 
Hans Theessink op tour

Van 25 april t/m 9 mei doet Hans Theessink diverse podia in Nederland aan, o.a. in Boekelo, Amen, Tilburg, Bergen op Zoom en Den Haag.

Lees meer...
 
Guy Davis in Amen

Op donderdag 24 april staat Guy Davis op het podium van de Amer in Amen.

Lees meer...
 
Dan Bern op tour

Van 17 t/m 28 april toert Dan Bern door Nederland en doet o.a. Nw.- en St. Joosland, Lage Vuursche, Nieuweschans, Amen en Eindhoven aan.

Lees meer...
 
Presentatie solo album Gait Klein Kromhof

Op zaterdag 12 april presenteert Gait Klein Kromhof zijn album Gait in Middelburg.

Lees meer...
 
De Temps Antan in België

Helaas zijn er geen optredens van het Canadese trad trio De Temps Antan in Nederland, maar wel twee in België: op 5 april in Brussel, op 6 april in Belsele.

Lees meer...
 
P.J. Pacifico & Garrison Starr op tour

Van 2 t/m 6 april zijn P.J. Pacifico en Garrison Starr in Nederland voor een tourtje.

Lees meer...
 
Webb Sisters op tour

Van 9 t/m 18 april toeren The Webb Sisters door Nederland, zij spelen in Eindhoven, Groningen, Utrecht, Amsterdam, Rotterdam en Nijmegen.

Lees meer...
 
Michele Gazich in Groningen

De Italiaanse muzikant Michele Gazich treedt 9 mei op in het Prinsentheater in Groningen.

Lees meer...
 
Wilhelmina Bluesband in Eindhoven

Wegens succes geprolongeerd! Op 27 maart is er weer een Vastenaovond met de Wilhelmina Blues Band in Café Wilhelmina in Eindhoven. Dit keer is Leon Steuns (saxofonist van Betty Blue) te gast.

Lees meer...
 
David Berkeley & Robby Hecht op tour

Van 19 t/m 23 juni zijn David Berkeley en Robby Hecht op tour in Nederland. Er zijn huisconcerten en reguliere optredens in achtereenvolgens Amsterdam, IJlst, Oss, Vlierden, Breda, Westelbeers en Eindhoven.

Lees meer...
 
HUISKAMERCONCERT IN TER AAR

Op zondag 13 april geeft Beth Wimmer een huiskamerconcert in Ter Aar.

Lees meer...
 

WEEKAGENDA

ma 21 apr: Eindhoven
Tom Mank & Sera Smolen + Krista Detor
do 24 apr: Amen
Guy Davis
zo 27 apr: Tilburg
Donna Verzano & Jean-Luc Roumier
zo 27 apr: Enkhuizen
The Lasses & Kathryn Claire
ma 28 apr: Eindhoven
Dan Bern + Wink Bercham
ma 05 mei: Eindhoven
Wood Brothers
vr 09 mei: Groningen
Michele Gazich
za 10 mei: Borger (Dr.)
The Oldtime Stringband
ma 12 mei: Eindhoven
Crushers 2 feat. Dede Priest
za 17 mei: Bovenkarspel
The Oldtime Stringband
ma 19 mei: Eindhoven
Theo Sieben + Jeroen Kant
za 24 mei: Almere
Mississippi Folk Festival
ma 26 mei: Eindhoven
My Darling Clementine
do 29 mei: Voorthuizen
European World Of Bluegrass
za 31 mei: Dordrecht
Keltfest
za 31 mei: Amsterdam
The Lasses
ma 02 juni: Eindhoven
Hollis Brown
wo 04 juni: Lisse
Matt Cranitch & Jackie Daly
vr 06 juni: Oud-Beijerland
Matt Cranitch & Jackie Daly
za 07 juni: Tilburg
Anthony John Clarke
za 07 juni: Mechelen (B)
Matt Cranitch & Jackie Daly
ma 09 juni: Eindhoven
Steve Lucky & The Rhumba Bums
ma 16 juni: Eindhoven
Eric de Vries & The Easy
do 19 juni: Amsterdam
David Berkeley & Robby Hecht
do 19 juni: Amsterdam
David Berkeley & Robby Hecht
vr 20 juni: IJlst
David Berkeley & Robby Hecht
 
spacer