Spiers & Boden (vanavond, 18 juni, te zien in Amsterdam) maakt eigentijdse arrangementen bij oude folkliedjes, leent ook uit Keltisch repertoire, maar ziet zichzelf wel als exponent van de Britse folktraditie. John Spiers vertelt in De Volkskrant: ‘Zoals wij die liedjes vertolken, klinken ze toch altijd erg Brits. Want dat zijn we nu eenmaal.’

In 1999 ontmoette trekzakker John Spiers zanger en violist Jon Boden. Ze gingen samen verder in de muziek, als duo, maar ook als begeleiding van Eliza Carthy en ze richtten Bellowhead op, een band vol blazers die in april nog een spetterend optreden verzorgde op het festival Trad.it! in Groningen. Inmiddels sleepten de mannen al heel wat prijzen in de wacht met hun aanpak van de traditionele Britse folk. Vanavond (18 juni 2010) staat het duo in het BIMhuis in Amsterdam, in het kader van het Holland Festival. Hieronder enkele citaten uit het artikel van Robert van Gijssel over Spiers & Boden in De Volkskrant:

…Geen wilde baarden en houthakkershemden, geen fladderjurk in de gelederen, toch twee nieuwe sterren van de Britse folk. Het duo John Spiers en Jon Boden speelt het liefst keurig in pak, met de gepoetste schoenen stampend op de ‘stompbox’…

…Het duo ziet zichzelf dan ook als exponent van de pure Britse folktraditie, speelt liederen opgediept uit de Engelse overlevering met zang begeleid door viool, trekinstrumenten en dus die stompbox: een houten plank of kistje als percussie-instrument…

…John Spiers ging vaak mee naar voorstellingen van zijn vader [een Morrisdanser, red.], vond er ‘weinig aan’, maar werd wel geraakt door de muziek van trommel en viool, en de diatonische accordeon. Pas later, toen Spiers in zijn studententijd zelf de melodeon ter hand nam en ‘jaren ging investeren in het moeilijkst te beheersen instrument op aarde’, wilde hij zich ook verdiepen in de Morris-melodieën van  de familiefeestjes. ‘Ik ontdekte de schoonheid van de Britse folk, de gevoelige, soms duistere  teksten gecombineerd met behoorlijk ruige dansmuziek.’…

…Samen bouwden ze een repertoire op van zeemansliedjes als Rolling Down to Old Maui, die door de energieke aanpak op viool en trekzak bij Spiers & Boden een bijna punkachtig randje kregen. Ze keken ook om de hoek bij de popmuziek, namen het nummer Innocent When You Dream op van Tom Waits in de speellijst…

…‘Al doen wij iets compleet anders, we merken dat zich tussen ons vaste publiek een jongere generatie heeft gemeld, publiek waarvan de interesse in folk is gewekt door die nieuwe bandjes als Florence & The Machine en Mumford & Sons.’ Geweldig natuurlijk, maar zelf zegt Spiers weinig met de ‘songwritersfolk’ op te hebben. Hij wijst op het verschil tussen het ‘ik-lied’ en het ‘wij-lied’. ‘Die zelf geschreven liedjes van die nieuwe folkbands over verliefdheden zijn zo vluchtig, over tien jaar zijn ze vergeten. De traditie heeft een eeuwigheidswaarde en vertelt iets gemeenschappelijks, over hoe wij mensen het er vanaf brengen, en dat boeit mij veel meer.’…

Vrijdag 18 juni 2010, New Folk Revival met Spiers & Boden in het BIMhuis in Amsterdam (in het kader van het Holland Festival). Aanvang 20:30 uur, entree €15,-.