Uitvoerige festival-recensies in 't Bourdonske

In de jongste uitgave richt het Vlaamse tijdschrift 't Bourdonske nadrukkelijk de schijnwerper op Muziek van langs de Zijderoute. In de rubriek In 't Zoeklicht zijn zeven (!) pagina's gewijd aan deze fascinerende muziek uit het verre en nabije oosten en de verschillende aanpakken. Dit naar aanleiding van een project met stercellist Yo-Yo Ma en een aantal klassieke wereldmuzikanten rond de legendarische zijderoute en een project over hetzelfde onderwerp tijdens het Sfinks-festival afgelopen zomer. Van beide producties is een cd te koop. Voor Marc Bekaert voldoende stof om eens goed uit te pakken met een indrukwekkende beschouwing en bijvoorbeeld ook een overzicht van instrumenten als dombra, dudud, kanun ney of pipa.

Verder kijkt 't Bourdonske zes pagina's lang terug op Dranouter en worden ook andere festivals uitgebreid besproken: Sfinks, Deerlycke, Folkwoods, Rudolstadt. Op Gooik wordt nog eens teruggekeken d.m.v. een interview met twee stuwende krachten achter dit festival: Walter Evenepoel en Herman Dewit.

Ook zijn er interviews met Philippe Masure en met Patrick Ceursters van The Cluricauns.

In de rubriek Plaatjestater ruim aandacht voor The Acoustic Folk Box (4cd) van Topic Records. Ook besprekingen van ondermeer 2002 Flemish Folk Music, Nogal Neig, Nada, Ballroonquartet, Snakes in Exile, Viridel, Tapage, Dédale, Altan, Cruachan, Celtic Soundclash, Luar na Lubre, Mari Boine, Karl Seglem, Neil Brophy Band, Phonix, Chäl Sick Brass Band, Ballycotton, Vents D'Est, Damnations, Laura Nyro, Frans Joseph Goof, Mary Gauthier, The Copper Family, Tumi All Stars, Orquestra Aragon, Nusrat Fateh Ali Kahn, Astor Piazzola, Orishas en Ladysmith Black Mambazo.

In het voorwoord zegt de redactie nog op zoek te zijn naar het evenwicht tussen informatie in het tijdschrift en online. Sommige verslagen en recensies verschijnen reeds eerder op de site van 't Bourdonske (http://www.bourdonske.tk) omdat anders de tijd tussen concert/festival en het verslag te lang wordt. De site bevat ook een uitstekende alsmaar geactualiseerde lange agenda, die ook in het tijdschrift wordt afgedrukt.