Grootvaders van Ierse folk weer volop bewierookt

De Dubliners zijn op tournee. Ze vieren daarmee hun veertigjarig jubileum.
Vanavond zijn ze te zien in het Chassé-theater Breda. Morgen in de Maaspoort in Den Bosch. Verder ondermeer op 1 okt in De Vereeniging Nijmegen en 8 okt in Vredenburg Utrecht.

Telkens als de Dubliners op tournee komen trekken popjournalisten - er bestaan immers nauwelijks folkjournalisten - weer hun la clichees open om deze Ieren de hemel in te schrijven. De popjournalist komt niet verder dan de bekende verwijzingen naar pubs etc of de Pogues, alsof de Ierse folk niet veel meer en betere groepen heeft voortgebracht.

Een enkele keer is de journalist nog iets meer bij de tijd, zoals Helmut Boeijen, die in zijn artikel in het Brabants Dagblad namen noemt als Dropkick Murphys en Flogging Molly, maar daar blijft het dan ook bij. Hier enkele allinea's uit het artikel van Boeijen:

…Bijna vier decennia later is er van alles veranderd rond de band, behalve de muziek. Die druipt nog steeds van gevoel voor melodie, eenvoud en traditie en heeft met de jaren op geen enkele wijze aan kracht ingeboet. Van de oorspronkelijke line-up zijn in de huidige Dubliners alleen McKenna en Sheahan nog te vinden. Kelly en Bourke zijn allebei overleden in de jaren tachtig, terwijl Ronnie Drew de band enkele jaren geleden voor de tweede en waarschijnlijk laatste keer heeft verruild voor een solocarrière…

…Hij fungeert wel als speciale gast tijdens de op dit moment door het land reizende Celebrating 40 Years Tour. Veertig jaar na de allereerste optredens staat het instituut The Dubliners dus nog steeds fier overeind. De groep is in de hele wereld een begrip geworden, het muzikale equivalent van de Ierse pub….

… Een nieuwe fakkeldrager voor de Ierse volksmuziek en waardige afstammeling van The Dubliners dient zich halverwege de jaren tachtig echter aan vanuit Engeland met The Pogues. Samen met deze onstuimige, rond de notoire dronkelap en meestersongsmid Shane MacGowan opgebouwde groep scoren ze in 1987 een enorme hitsingle met de Ierse traditional The Wild Rover. Het nummer is onlangs ook opgenomen door de populaire Amerikaanse folkpunkband Dropkick Murphys, die z'n grote idool MacGowan nog even laat meelallen. Samen met de feestfolkers van Flogging Molly vormen deze Amerikaanse paddies een nieuwe lichting bands die nu een eigen hoofdstuk proberen toe te voegen aan het eeuwenoude folksongboek. The Dubliners kunnen binnenkort dus met een gerust hart de pijp aan Maarten geven…