CD's van Cúig en Olla Vogala besproken in het Parool

Het Parool heeft in Saskia Törnqvist een recensente in huis, die geregeld aandacht schenkt aan folkmuziek, weliswaar onder de noemer wereldmuziek, maar vooruit. Zo besprak ze de afgelopen weken de cd's Prospect van de de Engelse groep Cúig en Fantoom van het Belgische Olla Vogala. Hier enkele citaten:

Over Cúig:
…Nerveuze types kunnen deze muziek maar beter laten voor wat het is. De muzikanten van het gezelschap Cúig fiedelen, blazen en tokkelen onafgebroken notenstromen waar je haast ademnood bij zou krijgen. Kenners van Ierse muziek weten beter: zonder die vlijtige notenproductie zou er geen echte jig of reel van de grond komen…
… Deze vijf jonge muzikanten komen uit het noordoosten van Groot-Brittannië, waar ze sinds kort een sensatie zijn. Niet alleen hun bevlogen spel trekt de aandacht, maar ook de speelse wijze waarop ze andere genres met de Ierse muziek verweven….

Over Olla Vogala:
…een Gentse groep muzikanten, die zich het best laat vergelijken met een zwerm felgekleurde vogels uit alle windstreken. Ooit een ensemble gehoord waarin een barokke viola da gamba, een Indiase sarangi, een doedelzak, trekzak, draailier, verschillende maten saxen, Afrikaans slagwerk en een strijkorkestje de sterren van de hemel spelen? De spelers van Olla Vogala draaien er hun hand niet voor om…
… pretentieus, dat zijn deze muzikanten allerminst. Wouter Vandenabele, vogala-violist en componist, schrijft stukken waarin het eclecticisme hoogtij viert. Hij creëert zijn eigen middeleeuwse deuntjes, Franse chansons, Louis Andriessen-sjablonen, Perzische volksmuziek, Balkan-huppel-dansjes, en mengt dat hier en daar met iets dat misschien wel voor jazz door kan gaan….
…Deze cd bevat een paar wonderschone momenten. Zoals een prachtig duet tussen de
Indiase sarangi en de desolate zang van Djamel Berrezeg, een zanger die zijn Noord-Afrikaanse ziel uitschreeuwt. Maar voor het overgrote deel worden de nummers bepaald door het orkestje dat hyperenergiek een grote hoeveelheid noten wegspeelt….

reacties naar