Onder toeziend oog van nieuwe hoofdredacteur Luther Zevenbergen heeft nummer 114 van New Folksounds onder andere aandacht voor singer-songwriter PF Sloan. Hij schreef het nummer Eve of Destruction, waarmee Barry McGuire een hit scoorde. Na bijna 40 jaar weggeweest te zijn uit de muziek is er een nieuwe cd uit van deze man. 

In de colofon van New Folksounds staat Luther Zevenbergen vermeld als  hoofdredacteur, hij wordt daarmee de opvolger van Eelco Schilder. Elders in het blad is over deze overgang geen berichtje te vinden, maar Schilder heeft ons desgevraagd laten weten dat hij als schrijver bij het blad betrokken zal blijven. Na zo'n vijf jaar als hoofdredacteur werd het volgens hem tijd voor wat anders. Hij werkt o.a. mee aan het radioprogramma Metamorfosen en schrijft ook nog voor het online folkmagazine Folkworld.

Voor de inhoud lijkt deze wisseling van de wacht in elk geval geen gevolgen te hebben, NFS 114 biedt zoals gebruikelijk heel veel artikelen over folk en wereldmuziek. Er zijn vooral veel interviews, Michael Franci van Mala Vita is enthousiast over de afgelopen tour van deze groep door Mexico, Joop Visser wordt ondervraagd over de twee cd's die hij samen met Jessica van Noord heeft gemaakt, Mariken Boussemaere vertelt over hoe ze bij Kadril terechtkwam, Karan Casey verklaart haar zoektocht naar ultieme songs, Gilles Rullmann legt wat uit over de nieuwe cd die hij met Janos Koolen maakte en Hotel Palindrone geeft bekendheid aan het feit dat er nog veel meer Oostenrijkse traditionele muziek is dan de conservatieve 'volkstümliche Musik'. Dries Delrue brengt nog een hommage aan de in mei overleden zanger Dirk van Esbroeck, en vroeg enkele van diens vrienden, o.a. Paul Rans, Wiet Van De Leest en Juan Masondo, naar wat zij bijzonder vonden aan Dirk.

Achtergrondartikelen zijn er verder over Finland en de invloed van het epos Kalevala op de muziek daar, het Amerikaanse specialiteitenlabel World Arbiter dat unieke opnamen van Balinese muziek uit 1928 uitbrengt en over de cd serie Ethiopiques met muziek uit de laatste 15 jaar van de dictatuur van Haile Selassie.

In de rubriek Instrumentenbouwers wordt aandacht besteed aan de vioolbouwer in de persoon van Bert Boon, Het Meesterwerk is dit keer Aion, van Dead Can Dance, eigenlijk geen folkgroep, maar deze plaat mag toch als folkklassieker beschouwd worden, aldus kersverse hoofdredacteur Luther Zevenbergen, die ook PF Sloan interviewde over diens recente album. Sloan zegt: "Mijn nieuwe cd is een voortzetting van waar ik in 1966 gebleven was." Vorig jaar verscheen zijn cd Sailover, met als gasten o.a. Lucinda Williams en Buddy Miller, en begon hij weer met toeren. Hij legt uit: "Ik heb vanaf mijn dertiende al de droom om rond te reizen en op te treden voor publiek. Door de politieke misvatting van Eve Of Destruction en omdat men mij tot staatsvijand verklaarde ben ik daar al die jaren van weerhouden. En nu wil ik mijn droom alsnog in vervulling laten komen."

Ter afsluiting zijn er weer heel veel recensies, onder meer van Gé Reinders, Omnia, Flip Kowlier, Ashels, Kate Rusby, Eilen Jewell en Chuchurumel, en uiteraard een uitgebreide concertagenda voor Nederland en België.

Meer info over NFS: www.newfolksounds.nl.