De Belgische band Dazibao, die aanstaande zaterdag haar ruige maar ook subtiele muziek speelt op het Fidder Folk Festival in Zwolle, draait voor een belangrijk deel om accordeoniste Sophie Cavez, een opvallende verschijning. De lezers van website Folkroddels.be riepen haar onlangs nog uit tot de meest sexy folkmuzikante in België. De recente nieuwsbrief van de organisatie ‘Folk in Leuven', biedt een interview van Elise Rodriguez met haar, waarin ze ondermeer vertelt dat ze haar rechtenstudie heeft opgegeven voor een carrière in de muziek.

Image
Sophie Cavez, foto Ronald Rietman

Een paar jaar geleden, bij de presentatie van de eerste Jong Folk-cd in het Vlaamse Asse (bij Brussel), oogde de nog piepjonge Waalse bescheiden en sprak ze nog nauwelijks Vlaams. Nu is zij met haar diatonische trekzak het  zelfverzekerde middelpunt van Dazibao en haar eigen band KV Express, maar speelt ze ook in groepen als Urban Trad en Ialma. De repetities van haar bands zijn bij haar in Gent.  

Tegen Elise Rodriguez zegt ze ondermeer dat ze vijf jaar geleden besloot zich volledig op de muziek te richten: "Ik was toen nog aan het studeren. Ik heb rechten aan de universiteit in Wallonië gestudeerd. In mijn 2de jaar, toen ik ongeveer 19 jaar was, speelde ik veel muziek, eigenlijk een beetje te veel, en ik had geen tijd meer om nog veel te studeren. Dus ik moest beslissen. Ging ik serieus rechten studeren ofwel ermee stoppen en alleen maar muziek spelen? En ja, de keuze is gemakkelijk geweest. Toen ik 20 jaar was, ben ik echt beroepsmuzikant geworden, dus 5 jaar geleden ongeveer. Ik heb een beetje geluk gehad omdat ik op mijn 17, 18 jaar met accordeon ben begonnen. Dat is snel gegaan. Toen ik mijn studie rechten was begonnen, had ik helemaal niet verwacht dat ik zo veel accordeon ging spelen en er mijn beroep van ging maken."

Cavez is compeet self-made. Ze heeft als kind weliswaar wat pianolessen gehad, maar ze kon geen noot. Alles ging op gehoor. "Ook nu kan ik nog geen noten lezen. Voor accordeon heb ik alleen maar een paar stages gevolgd. Geen lessen ofzo. Dus ook alles op gehoor geleerd. Ik heb ook veel gejamd; horen wat de muzikanten spelen en dat thuis proberen na te spelen."
 
Ze vertelt dat ze veel heeft geleerd van Didier Laloy. Dat ze veel naar zijn optredens ging met Tref, Pantha Rhei, Trio Trad. Dat ze nummers van cd naspeelt op gehoor. Dat ze met de Waalse accordeoniste Marinette Bonnert elke week naar een jam ging. Dat ze via haar de folkwereld leerde kennen.  

Dazibao ontstond vijf jaar geleden toen Cavez tijdens een stage Jonathan ontmoette, de andere accordeonist van Dazibao: "We waren alle twee jong en enthousiast en we hebben toen beslist om samen iets te spelen omdat we dezelfde smaak hadden. We hebben liedjes van Didier Laloy en Bruno Le Tron gespeeld en daarna hebben we ontdekt dat we alle twee stiekem componeerden..."

Zie ook www.folkinleuven.be en www.sophiecavez.be.