Van 19 april tot 1 mei vindt bij onze zuiderburen het Feest van de Folk plaats, een festival waarbij in diverse plaatsen muzikale activiteiten georganiseerd worden. De aftrap is op 19 april in Gent met het evenement Trottoir Fanfaar, met Anveld, Trio Cassiman en Orchestre International du Vetex, zo lezen we in het jongste nummer van Goe Vollek!, dat hetzelfde thema heeft als het Feest van de Folk: Vreemdgaan Toegestaan.

Vernieuwde website
Goe Vollek! is een uitgave van Muziekmozaïek, een stichting die zowel jazz als folk promoot, en o.a. bekend is van de muziekstage in Gooik, die dit jaar alweer voor de 30ste keer gehouden wordt. Uiteraard is het hele programma van die stage in het blad te vinden, maar ook op de vernieuwde website van Muziekmozaïek, naast allerlei informatie voor muzikanten en voor liefhebbers van folk, zoals over de evenementen die door het Impulscentrum voor folk en jazz georganiseerd worden (naast Feest van de Folk o.a. Gooikoorts, InstrumentiVal, folkbal Gooik), of over subsidies die verstrekt worden aan muzikanten en natuurlijk over de mogelijkheden om cursussen en workshops (oftewel stages) te volgen. Muzikanten kunnen inmiddels zelfs lid worden van Muziekmozaïek, en dat kan heel wat voordeeltjes opleveren lezen we ook in het blad.

goe vollek!
Goe Vollek!

Goe Vollek!
Het aprilnummer van 2008 bevat vooral artikelen rond het thema Vreemdgaan Toegestaan, met het oog op het Feest van de Folk. In de rubriek Achtergrond komen enkele 'aangespoelde wereldduo's' aan het woord, muzikanten die in België een nieuw thuis vonden. We lezen de verhalen van een Armeense doudoukspeler en een Tunesiër op oud, een Turkse Belg die de saz hanteert en een Iraniër die percussie doet op de tombak. Ook bij ons bekend zijn de gitarist met Jordaans-Joegoslavische roots Karim Baggili (speelde bij Dazibao), en Malick Pathe Sow en Issa Mbaye Diary Sow (uit het gebied rond Noord-Senegal en Zuid-Mauretanië), die met Olla Vogala samenwerkten. Allen vertellen over hun land van herkomst, maar ook over de muziek die ze maken en wat hen drijft.

Verder wordt heel veel vooruitgeblikt naar het Feest van de Folk, er is een interview met Eric Baranyanka, die bereid was peter te worden van deze editie, die voor het eerst een thema kreeg. Vreemdgaan Toegestaan kan overigens op diverse manieren geïnterpreteerd worden, het hoeft niet alleen om 'vreemde' muziek te gaan, men kan bijvoorbeeld ook concerten organiseren op niet voor de hand liggende locaties of instrumenten bouwen van ongebruikelijke materialen, zoals een wortel. Dat is de aanleiding voor een interview met Herman Dewit van 't Kliekske, die al heel wat huis- tuin- en keukenspullen heeft omgetoverd tot onder meer een doedelzak, hommel of fluit.

Op het evenement Trottoir Fanfaar op 19 april in Gent is er een bijzondere comeback van het Trio Cassiman, twee broers en een zus die in 1960 een concours wonnen en waarvan Guido Cassiman met zijn radioprogramma flink heeft bijgedragen aan de airplay die folk begin jaren '70 kreeg. Eind jaren '80 was het voor de groep niet meer mogelijk om nog door te gaan, vanwege tijdgebrek. Een andere act op Trottoir Fanfaar is De Propere Fanfare van de Vieze Gasten, een niet-alledaagse naam voor een buitenissig gezelschap, dat heel wat folkinvloeden in zijn spel verwerkt, niet vreemd als je bedenkt dat er vanuit deze fanfare ook een muziekschool is ontstaan met leerkrachten als Greet Garriau (Fluxus, Lupa Luna), Sammy Lee Daese (Follia!) en Tom Dewulf (AedO, Transpiradansa!). En er is nog een première op 19 april, nl. het programma met zang van Anveld. De groep is hard aan het werk geweest om liederen op te nemen in hun repertoire (gezongen door Anne Rosenau), en kregen daar hulp bij van Wigbert Van Lierde. Eddy Vanacker vertelt: "volgens Wigbert mocht er opener gespeeld worden, zodat de tekst meer op de voorgrond kwam. Het kwam er op neer een spanningsboog te maken. Van de andere nummers was het vooral de tekst die moest bijgeschaafd worden: te wazig, te vaag, we maakten mooie decors maar vergaten er een verhaal in te plaatsen."

Verder is er aandacht voor Roemeense hakkebordspelers in de straten van Brussel, muzikale poppenspelers Chris en Mieke Geris, een fotoreportage van Peter de Rop die meeging met Transpiradansa! naar Zuid-Afrika en een stukje over de Belgische inzending van het Eurovisiesongfestival Ishtar. Er is nieuws over evenementen, vaste bijdragen komen van columnisten Cor Vanistendael, Roger Coenen (uit Frankrijk) en Henk de Weerd (uit Australië), Hubert Boone en Peter Van Rompuy geven hun mening over de vraag of wereldse invloeden de eigen volksmuziek verrijken en er zijn cd-recensies opgenomen van o.a. Kieran Fahey, Inner Strength, Janos & Gilles en Dirk Van Esbroeck.

Voor abonnementen op Goe Vollek! of andere info over de activiteiten van Muziekmozaïek, zie: www.muziekmozaiek.be.