cara - in full swing
Cara - In full swing (160:33 min - Cara-music.com)

De Duitse groep Cara heeft zich in relatief korte tijd genesteld in de top van de internationale Keltische muziek. De groep valt op door haar frisse aanpak, bekende songs krijgen nieuwe bewerkingen, traditionele tunes worden moeiteloos gekoppeld aan knap eigen werk. En dan heeft de groep ook nog twee uitstekende zangeressen, Gudrun Walther en Sandra Steinort, die vooral in de samenzang imponeren.

Tijdens de uitgebreide USA-tour tijdens de zomer van 2007 kwam het idee bovendrijven om een live-dvd op te nemen. Opmerkelijk snel na de release van de cd In between times in 2007 verscheen begin dit jaar de dvd In full swing. Voor de opnamen van de dvd koos de groep voor het sfeervolle Arsenaal theater in Vlissingen, een theater dat al jaren een goede naam heeft op het gebied van folkconcerten.

Het geluid van de dvd is uitstekend, al had voor mij de vleugel van Sandra Steinort iets meer uitversterkt mogen worden. De dvd bewijst dat fluitist Claus Steinort en gitarist Jürgen Treyz uitstekende muzikanten zijn. Met name Treyz ontpopt zich als de ritmische spil van de groep, al geeft het schier achteloze, maar spectaculaire geroffel van bodhrán-speler Rolf Wagels de band de stuwende cadans in de instrumentale sets.

Hoewel ik niets af wil doen aan de individuele zangkwaliteiten van de dames, geniet ik vooral van de prachtige samenzang in o.a. Three ravens, Sailor boy en, met name, in Poisoned peas.
De band speelt een mooie selectie songs en tunes van hun twee cd's, aangevuld met een drietal nummers dat nog niet op album verscheen. Waar Ierse bands zich nog wel eens vergalopperen in eindeloos instrumentaal werk, weet Cara de balans tussen liederen en instrumentale deunen prima te bewaken.

Enige nadeel van de dvd is de wat statige podiumpresentatie. Wanneer vier van de vijf muzikanten zitten, dan is het natuurlijk moeilijk om visueel steeds maar weer verrassend uit de hoek te komen. Hoewel de muziek uitstekend is, wordt het op den duur wel een hele toer om de aandacht bij het concert te houden. Cara heeft dit wellicht ook bedacht, want bij de dvd wordt tevens een cd bijgeleverd, met het totale live-concert, zonder de aankondiging en, vanwege de tijdsduur, met een nummer minder (De tune-set The flying sofa is alleen op de dvd te beluisteren). Een sympathiek gebaar van deze Duitse groep die met deze dvd nadrukkelijk aan de weg timmert.

rapalje - celtic folk music
Rapalje - Celtic Folk Music  (www.rapalje.com/distributie: Marista)

Zo sympathiek is de Nederlandse folkgroep Rapalje met de dvd Celtic Folk Music helaas niet, want vorig jaar verscheen al afzonderlijk het live-album Celtic Fire dat qua repertoire een groot aantal overlappingen met de dvd kent. Ik weet niet of het om dezelfde opnamen gaat, maar daar heeft het wel alle schijn van.

Op de keper beschouwd hoort Rapalje qua repertoire in het Ierse pub-circuit thuis, maar deze groep uit Groningen heeft zich de laatste jaren een zeer professionele uitstraling aangemeten, die zich laat uitbetalen op gerenommeerde  Nederlandse en Duitse podia, waar Rapalje een graag geziene gast is. Qua repertoire is het niet bijster origineel wat de groep biedt (de groep herhaalt zichzelf regelmatig, wanneer je het repertoire van de verschillende cd's met elkaar vergelijkt) maar wat de groep met name live biedt is wel vakwerk en enthousiasme. Wat je er ook van denkt, het is niet voor niets dat Rapalje is uitgegroeid tot de meest gevraagde folk-act in de Nederlandse theaters.

Dat zie je ook terug op de dvd Celtic Folk Music, een registratie van een optreden in De Groene Engel in Oss. Waar de dvd van Cara visueel wat saai overkomt, is het theatrale aspect het sterke punt van Rapalje. Visueel zit een theateroptreden van Rapalje geheid in elkaar en dat terrein wordt op de dvd uitstekend belicht. In visueel aspect hebben, naast de muzikanten, ook de dansers Koosje en Jarno een duidelijke inbreng. Bovendien is de cameravoering wat avontuurlijker dan op de dvd van Cara. En daarom zullen met name de bezoekers van de Rapalje-concerten met deze dvd nog eens heerlijk kunnen nagenieten van  het concert in het plaatselijke cultureel centrum of theater.

Assie Aukes