mary black - twenty-five years, twenty-five songs
Mary Black - Twenty-five Years, Twenty-five Songs - 3ú Records TUCD 8 (distributie Music & Words)

Omdat het 25 jaar geleden is dat haar eerste solo-album is verschenen, heeft de Ierse zangeres Mary Black een dubbel-cd uitgebracht. Er is geprobeerd de 25 meest populaire nummer uit haar repertoire te kiezen, die zijn vervolgens opnieuw gemastered en enkele zijn opnieuw gemixt. Daarnaast zijn 2 bonustracks in februari 2008 pas opgenomen, waardoor het totaal aantal nummers op deze verzamelaar op 27 uitkomt.

Het gaat van de traditional Rose Of Allendale uit 1983 via Song For Ireland (Phil & June Colclough, 1988, hier is een onlangs teruggevonden alternatieve opname te horen, waaraan fiddle, viola en synthesizer door Maire Breatnach werden toegevoegd) en Only A Woman's Heart (1992, met Eleanor McEvoy)  naar I Will Be There (met Paul Brady, 1997). Veel stukken komen van haar favoriete songschrijvers Jimmy MacCarthy (6, o.a. No Frontiers) of Noel Brazil (4, waaronder Columbus). Vanaf 2005 verschenen nummers die ze met haar zoon Danny O'Reilly schreef, daarvan staat Your Love (met dobro-fenomeeen Jerry Douglas) op deze compilatie en Sweet Love, een van de twee bonustracks die nog niet op een andere cd zijn uitgebracht. Behalve de al genoemde grootheden zijn er nog heel wat die met haar meezongen of -speelden, op de cd zijn bijvoorbeeld ook Emmylou Harris & Dolores Keane te horen, ze heeft lange tijd met producer/gitarist Declan Sinnott samengewerkt en in de begeleiding komen o.a. Donal Lunny (bouzouki) en uillean pipes-spelers Liam O'Flynn en Davy Spillane voorbij. Mary Black kiest meestal voor Ierse liedjesschrijvers, maar nam in 1987 al By the Time It Gets Dark van Sandy Denny op, en de tweede bonustrack, If I Have To Go, is van Tom Waits.

Mary Black heeft een neus voor goede liedjes, die ze op haar eigen manier met heldere stem vertolkt. Daarmee is ze al jaren populair en heeft ze een groot aantal mensen geboeid en ontroerd, ook in Nederland. De productie van Twenty-five Years, Twenty-five Songs is vrij glad en wie de remixes en remastering heeft gedaan staat helaas nergens in de inlay vermeld, op haar website www.mary-black.net vertelt ze dat ze uitziet naar het werk van geluidsman Billy Robinson. Wel zijn van alle nummers de teksten bijgesloten. Doorgewinterde fans hebben ongetwijfeld het meeste al in huis, maar het opnieuw masteren en de remixen zullen ervoor moeten zorgen dat de echte die-hard ook deze verzamelaar gaat aanschaffen. Voor wie nog niets of weinig van Mary Black heeft, maar dat wel graag wil, is deze compilatie een goed overzicht van een indrukwekkende carrière als solo-artiest.