Het label Tara Music is gespecialiseerd in muziek uit Ierland die in meer of mindere mate in de traditie geworteld is. We kregen de hoofdzakelijk klassieke cd The Connemara Suite binnen en een meer folky album van gelegenheidsformatie Béal Tuinne (met o.a. Séamus Begley en Eilis Kennedy). Op dit album staan liedjes die gebaseerd zijn op gedichten van Caoimhín Ó Cinnéide uit County Kerry.

the irish chamber orchestra - the connemara suite
The Irish Chamber Orchestra - The Connemara Suite (composed by Bill Whelan) - TARACD 4021 (distributie Music & Words)

Bill Whelan heeft veel gewerkt voor theater- en filmproducties, het bekendst is waarschijnlijk Riverdance. Hij werkte ook met beroemde Ierse muzikanten, waaronder U2, Van Morrison en Planxty. Maar The Connemara Suite is een drieluik klassieke composities voor kamerorkest. Op deze cd die in december 2007 werd uitgebracht staan achtereenvolgens de stukken Inishlacken, Errisbeg en Carna. De uitvoering is van het Irish Chamber Orchestra met enkele gasten. De Ierse fiddle komt voorbij in de muziek en een enkele keer zijn typische jigs of reels te horen, maar het blijft in hoofdzaak een klassiek werk.

béal tuinne - live at st. james' church, dingle
Béal Tuinne - Live At St James' Church, Dingle - TARACD 4022 (distributie Music & Words)

Bij Béal Tuinne is het gehalte aan Ierse folk aanzienlijk hoger. Het begon met componist Shaun Davey en zijn vrouw, zangeres Rita Connolly, die naar het schiereiland Dingle in County Kerry verhuisden. Ze kregen de gedichten van Caoimhín Ó Cinnéide in handen, en een idee was geboren. Zanger en accordeonist Seamus Begley, bepaald geen onbekende in Ierland, en zijn zoon Eoin (concertina en knoppenaccordeon) verleenden hun medewerking aan het project, alsmede de dochter van de dichter, Éilis Ní Chinnéide (Eilis Kennedy, zang en fluit). De gedichten, en dus ook de liedjes vertellen over het leven in Baile an Mhuraigh, een klein dorpje in de Gaeltacht van Kerry (d.w.z. dat Gaelic in dat gebied de hoofdtaal is).

En dus krijgen we (in het Gaelic) veelal te horen over wat dichtbij huis gebeurt, een buurvrouw die overleden is, een vriend die op vakantie gaat, of een verjaardagsgedicht voor zijn dochters. Maar ook de hongersnood van 1876, het verlangen naar huis van een emigrant in de VS, een Bretonse zeeman in nood die gered moet worden, en IRA-gevangenen die niet naar de begrafenis van hun moeder mogen komen aan bod. In de begeleiding is vaak de typisch Ierse 'box' (knoppenaccordeon) te horen, en zijn de traditionele invloeden duidelijk aanwezig. De productie is wat glad.

In oktober 2006 was de eerste live uitvoering van Béal Tuinne in de St Jameskerk in Dingle, voor een publiek bestaand uit familie van Caoimhín Ó Cinnéide en leden van de dorpsgemeenschap van Baile an Mhuraigh (Parish of Moor). Rond die gelegenheid werd een documentaire gemaakt, die uitgezonden is op de Ierse televisie. Naar aanleiding van die film kwam zoveel respons van het publiek dat er een tweede uitzending volgde, en besloten werd om een cd uit te brengen.

Béal Tuinne bestaat uit: Seamus Begley (knoppenaccordeon en zang), Rita Connolly (zang en gitaar), Lawrence Courtney (zang en banjo), Eilis Kennedy (zang en fluit), Jim Murray (gitaar), Eoin Begley (concertina en knoppenaccordeon), Shaun Davey (pedaal harmonium en zang), Daithi O'Se (zang).

Engelse vertalingen van de liedjes en meer info zijn te vinden op: www.bealtuinne.com.