luka bloom - the man is alive
Luka Bloom - The Man is Alive (2 DVD + 1 CD) - www.lukabloom.com

Luka Bloom is live op z'n best. Dat bewees hij al eens met het live-album Amsterdam en nu weer met een prachtige box die hij onlangs uitbracht: The Man Is Alive. De box bevat 2 dvd's en 1 cd: twee concertregistraties, een vraag-en-antwoord-spel met het publiek, een documentaire en een cd met de beste live-nummers van de twee dvd-concertregistraties.

Op de eerste dvd staan de twee concerten. Het eerste gaf hij  thuis in zijn huiskamer in Kildare  voor vrienden en familie, machtig intiem. Het tweede in een zaal in Dublin waar hij zijn fans had uitgenodigd tgv zijn 50ste verjaardag, ook intiem maar ook heel expressief en gepassioneerd, zoals Don't Be Afraid Of The Light That Shine Within You, een nummer dat hij normaal enkel ten gehore brengt op 1 februari, de dag dat Mandela de eed aflegde.

In het vraag-en-antwoord-spel met het publiek in Dublin komen onderwerpen aan de orde als de stemming van zijn gitaar (‘ik ben lui, dus kies de makkelijkste stemming'), wanneer komt jouw biografie uit (‘ik hoop pas ruim na mijn dood'), en of hij een political songwriter is (‘hooguit met een kleine p').    

De documentaire My name is Luka geeft een uitgebreid beeld van Luka Bloom. Over zijn familie. Pa en ma zijn al overleden. Pa overleed toen Luka pas 1 jaar oud was. Zijn oudste broer Christy Moore was toen elf. Hij vertelt hoe lastig het is als zanger je te eigen weg te gaan  met zo'n beroemde broer naast je. ‘Je wordt steeds vergeleken. Ik koos een andere naam, Luka Bloom. Zo konden de mensen onbevangen naar me luisteren.' Zijn zus Ann komt uitgebreid aan het woord. Een sessie in Doolan. Beelden van de westkust. Op de plek aan zee waar hij Fertile Rock schreef, roert hem de herinnering aan het moment begin jaren negentig dat het publiek in het Utrechtse Tivoli massaal de melodie meteen meezong, terwijl dat het nummer voor het eerst hoorde.
Luka vertelt ondermeer dat het concert in het Amsterdamse Carré, waar hij zijn fraaie live-album Amsterdam opnam, een soort breekpunt vormde in zijn carrière. ‘Daarna veranderde er iets in mij. Dat album vormde het eind van een periode. Zo voelde ik dat'. Daarna besloot hij vanuit New York weer terug te verhuizen naar zijn geboortegrond. Hij bouwde een huis in co. Kildare dichtbij de plek waar zijn ouders liggen begraven.  

Tracklists

 An Afternoon in Kildare (dvd)
1. I AM NOT AT WAR WITH ANYONE
2. LEBANON
3. NO MATTER WHERE YOU GO, THERE YOU ARE
4. SUNNY SAILOR BOY
5. WATER BALLERINA
6. LIGHTHOUSE
7. RAINBOW DAY
8. YOU COULDN'T HAVE COME AT A BETTER TIME
9. PERFECT GROOVE
10. TRUE BLUE

An Evening in Dublin (dvd)
1. PRIMAVERA
2. INNOCENCE
3. HERE AND NOW
4. PEACE ON EARTH
5. CITY OF CHICAGO
6. DON'T BE AFRAID OF THE LIGHT THAT SHINES WITHIN YOU
7. EXPLORING THE BLUE
8. GONE TO PABLO
9. THE MAN IS ALIVE / HILL OF ALLEN

The Man Is Alive (cd)
1. I AM NOT AT WAR WITH ANYONE
2. LEBANON
3. WATER BALLERINA
4. NO MATTER WHERE YOU GO, THERE YOU ARE
5. INNOCENCE
6. LONESOME ROBIN
7. PRIMAVERA
8. PEACE ON EARTH
9. GYPSY MUSIC
10. THANK YOU FOR BRINGING ME HERE
11. EXPLORING THE BLUE
12. RAINBOW DAY
13. THE MAN IS ALIVE
14. HILL OF ALLEN
15. DON'T BE AFRAID OF THE LIGHT THAT SHINES WITHIN YOU
16. LOVE IS A PLACE I DREAM OF