lqr - murder by liquor
LQR - Murder By Liquor - demo (eigen beheer, www.lqr.nl)

Bij de titel Murder By Liquor denk je al snel aan feestelijke folkrock, en dat is precies wat de band LQR voorschotelt op hun demo. Flogging Molly en The Pogues zijn hun voorbeelden en dat is duidelijk te horen. LQR werd in 2007 opgericht in de omgeving van Bladel (bij Eindhoven). De leden zijn: Arjan Bogaerts (accordeon), Mark Kremers (bas, zang), Karin Guldemond (mandoline, gitaar, zang), Wim van Doren (solo gitaar) en Martijn Cuypers (drums, zang).

Er staan 5 nummers op Murder By Liquor, en trots vermeldt LQR op de eigen website dat er in elk liedje tenminste 1 dode valt. Dat begint meteen met Trail Of Blood, gezongen vanuit het perspectief van de stervende, die een mes in zijn lijf kreeg van zijn eigen lief. In het blije Get Yourself Together (and get drunk, dat helpt tegen een depressie), blijft iedereen leven, maar dat wordt later ruimschoots goedgemaakt met een vliegtuigcrash in Mayday. Dit stuk wordt vrolijk en met een flinke scheut meligheid gebracht (let op het fragment van John Denver's Leaving On A Jetplane). Karin Guldemond heeft een prettig stemgeluid in het als fijne folkballad beginnende Sick Song, waarin de koorts te hoog oploopt en het einde snel naderbij komt. En John McBright heeft een moorddadige hond, maar maakt er korte metten mee op Stonehenge.

Muzikaal gezien bestaat de folkrock van LQR vooral uit opgewekt strak doorraggen, al is er af en toe ruimte voor een verrassend stukje a capella of een accordeonsolo. Daardoor ontstaat een prettige variatie voor de luisteraar. De gitaren vormen af en toe een dikke brei, de kwaliteit van opname en productie mag wat beter. De zwartgallige eigen teksten met een ironische (soms ietsje te flauwe) ondertoon wijzen erop dat we het allemaal niet al te serieus hoeven nemen. Als de band dat ook op zichzelf toepast kan LQR uitgroeien tot een heel fijne feestband.

Mirjam Adriaans

De 5 nummers van de demo zijn ook te beluisteren op: www.myspace.com/lqrfolkrock.

Wie de band live aan het werk wil zien kan terecht op:

20 september 2008 De Hofnar in Valkenswaard
18 oktober 2008 PopEi in Eindhoven