Mensen ontwikkelen zich en hun muziek ook. Jonge mensen stoppen hun eigen invloeden in folk of rootsmuziek. We kregen een paar mooie Nederlandse producties binnen, met verstilde indiefolk door Kim Janssen, country noir van de Nijmeegse groep Okieson, intieme popsongs van zanger-gitarist Gerton Govers met The Light Brigade en nog zeer recent is de demo van Peter Habets (Matzko), singer-songwriter met energie.

kim janssen - v
V by Kim Janssen - Volkoren

De kleine maatschappij Volkoren bestaat 5 jaar, en ter gelegenheid daarvan heeft Kim Janssen (die nog maar kort bij het label zit) vijf nummers van bekendere namen van Volkoren uitgekozen om zelf uit te voeren op een EP'tje, kortweg V geheten. Het gaat om The Sound Of Someone Watching Me (At The Close Of Every Day), 1996 (Ponoka), Nothing Else On My Mind (Brown Feather Sparrow), Riding The Airwaves (Anderson) en I Know This Much Is True (ME). Janssen speelt deze stukken ingetogen, met verstilde gitaar of piano en warme dromerige stem. Hij wordt bijgestaan door The Borger Family, op drums, bas, piano en tweede stem (Mariecke Borger), maar de algehele klank blijft sober. De nummers zijn via de i-Tunes store te downloaden. De debuut-cd van Kim Janssen zal in 2009 bij Volkoren verschijnen.
Zie ook: www.volkoren.com of luister alvast naar zijn eigen liedjes op: www.myspace.com/kimjanssen.

peter habets - demo
Peter Habets - demo (eigen beheer)

Op zijn 18de trok Peter Habets met rugzak en gitaar door Zuid-Europa en leerde het muzikantenvak op straat en in kroegjes. Terug in Nederland richtte hij met Heike Ceresa de folkrockband Matzko op, waarvoor het legendarische Fairport Convention een belangrijke inspiratiebron vormde. De energie van Matzko (er komt een live cd aan van hun optreden op het festival Misty Fields van afgelopen augustus) stopt Habets ook in zijn solowerk, al is het instrumentarium nu beperkt tot dat van een singer-songwriter: (akoestische) gitaar en mondharmonica. Zijn ietwat scherpe, rafelige stemgeluid past hier uitstekend bij. De teksten zitten vol romantiek en ridderlijkheid in een eigentijdse omgeving. Daarbij hoeft niet alles zonder meer naar wens te verlopen, er zitten hobbels in de weg. De demo bevat 4 eigen nummers: Little Wonder, TV Instead Of Candlelight, Another Knight (let op de dubbele bodem in de uitspraak) en No More Blues (horen we hier flamenco-invloeden?).
Luisteren kan alvast via www.peterhabets.com.

okieson - tomorrow's gone
Okieson - Tomorrow's Gone - Silvox SIL195

De cd Tomorrow's Gone kwam al in januari uit en de groep kreeg, terecht, al heel wat lovende kritieken. Okieson noemt de muziek zelf country noir. Ze strikten voor de cd ook wat interessante gasten, zoals gitarist Bart-Jan Baartmans die ook de fijne productie voor zijn rekening nam. Met lekker hese stem zingt Sebastiaan van Bijlevelt 10 donkere melodieuze liedjes, hij speelt daarbij gitaar en wordt bijgestaan door Floris de Jonge op drums (in het sfeervolle slagwerk is niets meer te merken van zijn verleden in een deathmetalband), Ruben Trimbach op bas, Paul van Gogh op gitaar. Hoewel de klank Amerikaans is, wordt de inspiratie ook uit eigen land gehaald, zo constateerde onze recensente Mirjam Adriaans bij een optreden: ...Secret Love Lane blijkt te zijn geïnspireerd door de weg richting Ooijpolder, waar verliefde stelletjes in hun auto zitten te keuvelen, maar ook een vriend die in een rode eend rondrijdt wordt verwerkt in een liedje: Red Duck Dude...

Fileunder.nl: ...Denk aan Neil Young-op-z'n-somberst, Will Oldham-zonder-kraak-in-z'n-stem of The Handsome Family-extended....
3voor12 Arnhem-Nijmegen: ...wanneer je eenmaal wordt meegezogen in de wereld van Okieson is het een fijne trip...

Luister alvast op: www.myspace.com/okieson.

the light brigade - loosen the knot
The Light Brigade - Loosen The Knot - REEL Records lb007

Ingetogen poppy zijn de persoonlijke overpeinzingen van Gerton Govers (voorheen van o.a. Capablanca? en Mitch) van The Light Brigade op het album Loosen The Knot. In een interview met het Brabants Dagblad meldde de zanger en gitarist dat hij zijn gevoelens heeft proberen te beschrijven, waarbij hij de pijn bijna letterlijk voelde wegvloeien. Dat heeft een plaat opgeleverd met lekker in het gehoor liggende liedjes, tegenover de donkere inhoud staat de licht klinkende muziek van piano, accordeon, banjo en viool, ondersteund door bas en percussie. Aan Willem Jongeneelen van BN De Stem vertelde Govers in oktober: "Mensen zien me vaak alleen maar als de vrolijke jongen op feestjes die graag de joker uithangt. Met dat imago reken ik nu af. Dat kan ik niet altijd meer opbrengen. Ik ben een mens van hoge pieken en diepe dalen. Ik ben niet manisch, maar ik beleef emoties nogal diep." Gerton Govers maakte de liedjes in zijn eigen huiskamer, en pas bij de opnamen in de studio werden andere muzikanten aangetrokken. De oorspronkelijke intimiteit van de songs is daarbij nog steeds hoorbaar.
Luisteren kan alvast op: www.myspace.com/giveusthelightbrigade.