oumou sangaré - seya
Oumou Sangaré - Seya - World Circuit WCD 081 (distributie Munich)

Op 23 februari 2009 verschijnt (voor het eerst in 6 jaar) een nieuw album van de Malinese diva Oumou Sangaré. Zij stamt uit een oude griotfamilie en is één van de bekendste vertegenwoordigers van wat de "Wassoulou sound" wordt genoemd: moderne Malinese muziek die is geïnspireerd door de traditionele agrarische cultuur van de Wassoulou regio in het zuidwesten van Mali. Zij onderscheidt zich van de oude traditie door over aardse, alledaagse zaken en sociale kwesties te zingen, in plaats van over het legendarische middeleeuwse Malinke-rijk.

Op Seya, dat vreugde betekent, toont Sangaré dat vrouwenrechten haar na aan het hart liggen, onder andere in Sounsoumba (waarin ze zich uitspreekt tegen polygamie en oproept tot harmonie binnen een huwelijk) en Wele Wele Wintou, waarin ze ouders aanspoort een eind te maken aan huwelijken tussen minderjarigen. Een paar andere thema's die ze behandelt zijn sterfelijkheid en wat we aan de volgende generatie nalaten (Mogo Kele) en aandacht voor je dierbaren (Senkele Te Sira), of voor de medemens die het minder heeft dan jij (Kounadya). Daarnaast brengt ze een eerbetoon aan haar voorgangers, aan de Wassoulou zangers uit het verleden in Donso, waar Iyo Djeli is opgedragen aan Djekani Djeli, een griot zangeres uit de jaren '60.

Het album klinkt heel Afrikaans, energiek en dansbaar, maar tegelijk internationaal. Sangaré heeft zich omringd met een flink stel muzikanten, die traditionele instrumenten hanteren als de kamele n'goni en donso n'goni (allebei familie van de harp), balafoon (soort xylofoon), fluiten en ritmische percussie, terwijl een internationale klank wordt toegevoegd met o.a. een Hammond orgel. Uiteraard ontbreekt ook de bekende Malinese gitaarsound niet. De productie deed Sangaré zelf, samen met Nick Gold en Cheick Tidiane Seck.

In april/mei toert Oumou Sangaré door Europa met dit nieuwe album, met optredens in o.a. Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland.

Luister alvast op: www.myspace.com/oumousangare.