bellowhead - live at the shepherd's bush empire
Bellowhead - Live At The Shepherd's Bush Empire - West Park Music WP87170 (distributie Music & Words)

Wie Bellowhead live gezien heeft kan getuigen van de enorme dynamiek die van deze band uitgaat. Deze spectaculaire Engelse folkgroep is maar liefst drie keer uitgeroepen tot Best Live Act bij de BBC Folk Awards. Op een cd is niks te zien van de uitbundigheid waarmee de heren en dame het podium bevolken, dat is sinds kort wel mogelijk met de dvd Live At the Shepherd's Bush Empire. Het volledige concert van 26 september 2007 (ruim anderhalf uur) staat erop, aankondigingen worden doorspekt met droge Engelse humor, die ook zijn weg vindt in de interviews en het tourdagboek die als extra's zijn opgenomen.

In 2004 zag het Britse Bellowhead het levenslicht en werd in eigen land onmiddellijk een groot succes. De kern van de groep wordt gevormd door trekzakker John Spiers en violist / zanger Jon Boden. Zij bedachten het plan om een muzikantencollectief bij elkaar te brengen dat vele stijlen en genres van over de hele wereld zou kunnen spelen, in essentie uitgaand van de Engelse traditionele muziek. Zo vernieuwen ze de Britse folk van binnenuit. De twee heren verzamelden een brass-sectie, een stel strijkers, snarenplukkers, piper, en ritmesectie om zich heen. De meeste liedjes op de Live At The Shepherd's Bush Empire komen van het ep'tje E.P.Onymous (2005) en de cd Burlesque (uit 2006, een recensie van dat album is hier te lezen. Bellowhead bouwt zijn eigen feestje met o.a. London Town, Rigs Of The Time, Flash Company en Jordan. Maar er is ook ruimte voor een gevoelige ballade als Across The Line of een fijne instrumentaal, bijvoorbeeld het reggae-achtige Hopkinson's Favourite. Twee jaar geleden zagen onze recensenten op Brosella al hoe aanstekelijk de swingende muziek van Bellowhead is op een festival en het Londense Shepherd's Bush Empire mag dan een theater zijn, ook dat publiek heeft duidelijk de grootste moeite om te blijven zitten. De energie spat van het optreden af en ook wie ze nooit gezien heeft zal makkelijk meegesleept worden in het ongebreidelde spelplezier van dit overigens zeer virtuoos stelletje ongeregeld.

Bellowhead bestaat uit: Jon Boden (zang, viool, tambourijn), John Spiers (diatonische trekzak, concertina, bandoneon, backing vocals), Benji Kirkpatrick (gitaar, bouzouki, mandoline, banjo, backing vocals), Giles Lewin (viool, doedelzak, backing vocals), Paul Sartin (viool, hobo, backing vocals), Pete Flood (drums, percussie), Rachael McShane (cello, viool, zang), Justin Thurgur (trombone), Andy Mellon (trompet, flugelhorn), Gideon Juckes (sousafoon, tuba) en Brendan Kelly (saxen en basklarinet).

Mirjam Adriaans