värttinä - 25
Värttinä - 25 - Westpark Music 87171 (distributie Music & Words)

Van een zanggroep in folkloristische kleding tot een internationaal vermaarde en toonaangevende folkband: de Finse groep Värttinä is niet meer weg te denken uit de folk/worldscene. De  jubileum-cd 25 (in 2007 al in Finland uitgebracht, afgelopen maart pas in de rest van Europa) geeft een overzicht van vijfentwintig jaar Värttinä.

Värttinä is in 1983 opgericht door de zussen Sari en Mari Kaasinen, de laatste maakt nog steeds deel uit van de groep. In eerste instantie was het een op traditionele (vooral uit Karelië afkomstige) muziek  gebaseerd project voor kinderen in Rääkkylä, het dorp waar de dames vandaan komen. Op zijn grootst bestond de groep uit 21 leden en in 1987 werden ze  uitgeroepen tot Groep van het Jaar. Vanaf de jaren '90 krijgt Värttinä de vorm zoals we die nu kennen, met het kenmerkende schelle meerstemmige gezang en een eigen muziekstijl, een opzwepende mix van folk met rock-, jazz- en popinvloeden. Er wordt ook steeds meer materiaal zelf geschreven. Sinds 2002 heeft de groep de huidige samenstelling: Mari Kaasinen, Susan Aho en Johanna Virtanen (zang) en Antto Varilo (gitaren, snaarinstrumenten), Janne Lappalainen (bouzouki, sax, cava), Lassi Logren (violen, jouhikko, nyckelharpa), Markku Lepistö (accordeon), Hannu Rantanen (contrabas) en Jaakko Lukkarinen (drums, percussie). In deze bezetting werd Iki (2003) uitgebracht, de plaat die algemeen gezien wordt als een van de beste van de groep.

25 bevat 22 digitaal geremasterde nummers van alle elf albums van Värttinä en de Archive Live dvd. Eentje is 'nieuw': Vipinäveet werd opgenomen voor Miero (2006), maar haalde de plaat toen niet. Op de Europese editie is het nummer Miinan Laulu vervangen door Marilaulu, allebei stammen van Oi Dai (1991), waarmee de groep doorbrak. De 24 pagina's tellende inlay geeft teksten met Engelse vertalingen ernaast, zodat ook diegenen die het Fins niet machtig zijn kunnen begrijpen waar het over gaat. Leuk is om in de diverse foto's de ontwikkeling te zien van de band.

Tracklist:
1. Oi Dai (Trad. / Värttinä)
2. Varrii Ompi Zaijuvesj (Trad. / Sari Kaasinen)
3. Ämmät (Trad. / Sari Kaasinen)
4. Marilaulu (Trad. / Värttinä)
5. Kylä Vuotti Uutta Kuuta (Trad. / Värttinä)
6. Mikä Miulla Mielessa (trad / Sari Kaasinen / Värttinä)
7. Aitara (Sari Kaasinen / trad / Mari Kaasinen)
8. Yötulet (Sari Kaasinen / Värttinä)
9. Ottajat (Kari Reiman / Sirpa Reiman / Värttinä)
10. Kokko (Kari Reiman / Kirsi Kahkonen / Trad. / Värttinä)
11. Emoton (Kari Reiman / Sirpa Reiman / Värttinä)
12. Laulutyttö (Kari Reiman / Sirpa Reiman / Värttinä)
13. Maahinen Neito (Susan Aho / Timo Kiiskinen / Värttinä)
14. Vihi (Antto Varilo / Värttinä)
15. Käppee (Mari Kaasinen / trad / Värttinä)
16. Äijö (Antto Varilo / Kirsi Kähkönen / Värttinä)
17. Nahkaruoska (Mari Kaasinen / Johanna Virtanen / Trad. / Värttinä)
18. Vipinäveet (Antto Varilo / Mari Kaasinen / Värttinä)
19. Riena (Antto Varilo / Mari Kaasinen & Johanna Virtanen / Värttinä)
20. Lemmennosto (Sari Kaasinen / Värttinä)
21. Hoptsoi (Kari Reiman / Värttinä)
22. Seelinnikoi (Trad. / Sari Kaasinen / Värttinä)