pete seeger - at 89
Pete Seeger - At 89 - Appleseed Recordings APR CD 1113 (distributie Music & Words)

Op 3 mei viert de peetvader van de Amerikaanse folk, Pete Seeger, zijn 90ste verjaardag. In oktober vorig jaar verscheen zijn jongste cd, die heel toepasselijk de titel At 89 meekreeg. Ter gelegenheid van het uitkomen van deze plaat schreef Peter Koene, die de folkzanger al tientallen jaren volgt, twee afleveringen van de column Achter De Muziek Aan. Daarin komt de muziekgeschiedenis van Seeger uitgebreid aan bod, vanaf de oudste opnamen uit 1941 tot zijn jongste schijf uit 2008. Deze artikelen zijn nog na te lezen, zie hier voor deel 1 en hier voor deel 2.

De plaat was al via internet te bestellen in Amerika, inmiddels is hij via de distributie van Music & Words ook in ons land bij de platenzaak verkrijgbaar. Hieronder citeren we uit het tweede artikel van Peter Koene, waarin hij nader ingaat op At 89:

...Voortdurend loop ik, al dan niet in mijzelf, het volgende lied te zingen:
When I think of the ways I have grown
I know I couldn't a' make it alone
I owe a lot to the sharing, daring, caring
wonderful friends that I've known

Het staat op de zojuist verschenen CD At 89, en dat getal slaat op Pete's leeftijd. Zelfs op je 89e en ook al is je stem ver heen blijkt het nog de moeite waard te zijn om een album uit te brengen.Met de banjo en gitaar blijkt hij nog altijd uitstekend overweg te kunnen, al beperkt hij zich instrumentaal tot korte stukjes, die verder uitgebouwd kunnen worden. De liedjes, waarin hij wordt bijgestaan door mensen uit zijn directe omgeving, zijn allemaal van belang en er is een relatief groot aantal nieuwe of nooit eerder uitgebrachte bij. Ik moet zeggen dat Pete's zang beter is dan ik de laatste jaren gehoord heb. Hij gaat nog maar eens aan de slag met Bach en Beethoven en de aloude Weavers hit Tzena Tzena wordt voorzien van een Arabische tekst. Waist deep in the big Muddy, aanvankelijk uitgebracht op de gelijknamige LP uit 1967, krijgt nu een nieuwe betekenis in het kader van de Iraq-oorlog en False from true uit 1969 klinkt nu anders, gezien Pete's leeftijd. Naast het al genoemde Wonderful friends is voor mij het hoogtepunt Little fat baby over hoe je als (groot)ouder ervaart hoe snel een kind feitelijk opgroeit tot volwassene. Het eerste couplet dateert van 1982, samen met David Bernz, die de CD produceerde en er ook een aantal malen op te horen is, werden nog twee aanvullende coupletten geschreven...