het zesde metaal - akattemets
Het Zesde Metaal - Akattemets - Petrol 0783105

Vandaag, 12 juni 2009, presenteert Het Zesde Metaal zijn debuutalbum Akattemets aan het Nederlandse publiek in Paradiso, Amsterdam. De cd, die in België al een jaar uit is, verschijnt op 15 juni in Nederland. Enige bekendheid heeft de band reeds verworven door bij veel van de optredens van Roosbeef het voorprogramma te verzorgen. Het Zesde Metaal maakt, zoals het Belgische Digg stelde: Subtiele, grappige, maar vooral mooie liedjes, alle in het West-Vlaams dialect uitgevoerd.
 
De originele composities, de bijzondere teksten en het voor Nederlanders vrijwel onverstaanbare West-Vlaams maken vergelijkingen met acts als Spinvis, Bright Eyes (dat op het album zelfs gecoverd wordt), Flip Kowlier en headliner van de Nederlandse shows: Roosbeef voor de hand liggend. De melancholische melodieën met scherpe, van subtiele grapjes voorziene, teksten hebben in België al menig hart veroverd.
 
Akattemets is het eerste full-length album van Het Zesde Metaal, nadat de band een gedeelte van de nummers, eerder ondergebracht op een demo, al geruime tijd live heeft gespeeld. Tijdens deze optredens en het uitgebreide opname proces, heeft Het Zesde Metaal de nummers laten evolueren en geperfectioneerd en aangevuld met nieuwe tracks, met als resultaat dit debuut.
 
De single Keuning van de Jacht, dat de frase: "t Zit een meiske ip min knien, eij meiske eij gie meskien nie gezien da kik ier zitte?" bevat, is typerend voor de stijl en humor van zanger en frontman Wannes Cappelle. Het nummer wordt vergezeld door een originele, huisgemaakte video, zie hier.

Enkele citaten over Het Zesde Metaal en Akattemets:
 
Prachtige folky liedjes, een heerlijke stem aangevuld met dromerige en soms zelfs jazzy baslijnen, met als hoogtepunt toch wel de catchy single ‘Keuning van de Jacht'. (Roy van der Burg, 3voor12.nl)
 
 "Ik ben prettig jaloers op de tekstuele vondsten. Dé belofte voor 2009." (Raymond Van Het Groenewoud)
 
"Waanzinnig mooi" (Boudewijn De Groot over de Bright Eyes cover van Het Zesde Metaal)
 
 "De vergelijking met Flip Kowlier en Fixkes ligt onvermijdelijk op de loer, maar Het Zesde Metaal weet het geheel genoeg eigen smoel te geven om er mee weg te komen". (Das Bob, 3voor12.vpro.nl)

Overige shows in Nederland in 2009:
26 augustus Brabantse Dag Heeze
12 september De Oosterpoort Groningen
18 september Watt Rotterdam                   
26 september Patronaat Haarlem
2 oktober Luxor Live Arnhem
3 oktober Paard van Troje Den Haag
 
Zie ook: www.hetzesdemetaal.be of luister op: www.myspace.com/hetzesdemetaal.