lumàyna - fussi 'nfatata
Lumàyna - Fussi 'Nfatata - LUM0901 (eigen beheer)

In 2006 begon de Italiaanse zangeres Marcella Pischedda het duo Lumàyna met de Nederlandse muzikant Hans Elzinga (gitaren, low whistle, vihuela, achtergrondzang). Op het repertoire staat muziek uit Piemonte en het zuiden van Italië. Hun liefde voor de cultuur uit die streken heeft geleid tot de cd Fussi 'Nfatata, waarop het tweetal versterking krijgt van Corné van Woerdekom (viool, achtergrondzang) en Franco Montanaro (percussie, achtergrondzang).

De liederen komen uit Sicilië, Puglia en Campania. Soms zijn het traditionele liefdesliederen, bijvoorbeeld het titelnummer Fussi 'Nfatata, uit de Siciliaanse stad Catania, dan weer vrolijke dansen, zoals de Pizzica Di Cutrufiano met opzwepende percussie van tamburello. Er is een stuk opgenomen van Angelo Branduardi, die hier eind jaren '70 een hit had met Cogli La Prima Mela. Zijn La Sposa Rubata (de geroofde bruid) herbergt een bekend folkthema. Maar er is ook eigen inbreng, door oude teksten zelf op muziek te zetten of iets nieuws te proberen. In Pizzicana, een vrolijk zangstuk met vioolbegeleiding, maakt Lumàyna een crossover tussen de oldtime muzikanten van de Mississippi, die een pact sloten met de duivel en die van Salento, die juist vertrouwden op een heilige: Santu Paulu di Galatina. Mamma La Rondinella, een traditioneel liefdesliedje uit Puglia, krijgt door de low whistle en viool een typisch Ierse klank, terwijl Bella Figliola een uitgesproken bluesy geluid heeft, met donkere gitaarlijnen en percussie.

Voor de liefhebbers van minder bekende instrumenten is er de vihuela, bespeeld door Elzinga. Dat is een Mexicaans gitaar-achtig instrument met 5 snaren en bolle achterkant, veel gebruikt in mariachi-orkesten.

Op www.lumayna.com staan mp3's, enkele video's en kan de cd besteld worden.