vayo - tango
Vayo - Tango - Pantaleón Records PAN 1009

In ons land hebben velen gehoord van Astor Piazzolla, en ook Carel Kraaijenhof heeft met zijn bandoneón bijgedragen aan een groeiende populariteit van de tango. Toch zijn het vooral de (dansbare) instrumentalen die hier bekend zijn, terwijl er ook heel wat liederen zijn in het genre. Bij het Amerikaanse label Pantaleón Records is nu een album verschenen met voornamelijk eigen gezongen werk van Vayo, met de eenvoudige titel Tango.

Vayo Raimondo woont al heel wat jaren in de VS en maakte diverse akoestische cd's met tango-muziek. Voor zijn vorige album, Tango Legends, werd hij in 2007 genomineerd voor een Grammy. Om zijn muziek op te nemen gaat hij steevast terug naar zijn geboorteland Uruguay, waar hij zijn begeleidende muzikanten uitzoekt. In dit geval heeft hij drie bandoneonisten, twee gitaristen een bassist en een drummer aan zijn zijde. Die laatste doet op twee nummers mee en vormt voor Vayo een nieuwe stap in zijn muzikale ontwikkeling, die gaat van het vertolken van de oude tangomeesters tot zijn huidige eigen werk. Vooraf werd alleen een paar keer gerepeteerd om de intentie van de muziek duidelijk te maken, Vayo wilde een spontane klank behouden, dus de opnamen moesten er in hooguit twee of drie keer opstaan. Met prettig diepe melodieuze bariton zingt hij de negen romantisch melancholieke liederen, waarvan zeven van eigen hand. Om aan te geven dat hij in een traditie thuishoort heeft Vayo twee oude stukken toegevoegd in een nieuw arrangement, La Cumparsita (uit 1917, van Uruguayaan Gerardo Matos Rodriguez) en Milonga Sentimental (Sebastian Piana, Homero Manzi, 1932). De thematiek op Tango is traditioneel: (onbeantwoorde) liefde, eenzaamheid, jaloezie. Met het Engelstalige Three For Tango maakt hij een knipoog naar hoe het hoort.

Tegelijk met Tango, dat de stedelijke muziek vertegenwoordigt, heeft Vayo een eveneens geheel akoestisch album uitgebracht met de titel Gaucho, waarin het landelijke leven centraal staat. Voor meer info over Vayo en geluidsfragmenten zie: www.vayoraimondo.com, enkele van zijn nieuwe nummers zijn te beluisteren op www.myspace.com/vayoraimondo. De cd's zijn te bestellen via internet, o.a. op Amazon.com en iTunes.