kraja - under himmelens fäste
Kraja - Under himmelens Fäste - Westpark Music 87167 (distributie Music & Words)

Wie van mooie a capella samenzang houdt zou eens kunnen luisteren naar Kraja. Dit Zweedse dameskwartet heeft in 2008 de cd Under Himmelens Fäste uitgebracht met folkliedjes in vierstemmige harmonieën. Via Music & Words is deze plaat nu ook in de Benelux verkrijgbaar.

Kraja bestaat uit Lisa Lestander, Linnea Nilsson, Frida Johansson en Eva Lestander uit Umeå in het noorden van Zweden. Op de hoes staat een speels portret van de vier zangeressen in een groen weiland, een paar fietsen op de voorgrond, een verweerd hutje op de achtergrond. Die zomerse frisheid is terug te horen in de 17 liedjes uit de Zweedse traditie, het hutje vertegenwoordigt dan het kleine donkere onderstroompje van de alt in het kwartet. De wijsjes komen uit diverse streken als Uppland, Älvdalen of Småland, twee drinkliedjes (Fyllevisor) worden gecombineerd en er staat zelfs een oud protestlied op tegen hoge belastingen (Bonden Och Kråkan). De stukken zijn door de dames zelf opnieuw gearrangeerd, en de oorspronkelijke muziek gaat in een geval zelfs terug tot de 13de eeuw. Er staat een eigen werkje op, Frida Johansson werd geïnspireerd door een zomer in Öland en schreef daarover het gelijknamige nummer, zonder tekst, maar ook uit de diedeliedoms en jamdadie deero's blijkt dat ze zich er prima vermaakt moet hebben. Tot slot is er nog een stichtelijk versje uit 1780 over god die alle kinderen liefheeft. Teksten en een summiere uitleg in het Engels staan in de inlay vermeld.

De groep werd in 2002 opgericht voor een optreden op het Folkfestival dat in Umeå plaatsvindt. In 2005 kwam hun eerste cd Vackert Väder uit, hetgeen leidde tot optredens in de andere Scandinavische landen, Oekraïne, Rusland en Estland. Duitsland heeft de groep inmiddels ook ontdekt en volgend jaar staat een tour in Oostenrijk op het programma, wellicht kunnen ze ook Nederland veroveren?

Mirjam Adriaans

Luisteren kan alvast op: www.myspace.com/krajamusic.