daddy-o - dialogue
Daddy-O - Dialogue - eigen beheer (www.daddy-o.eu)

Daddy-O heeft een repertoire van traditionele en eigentijdse nummers uit de Keltische en Amerikaanse folktraditie. Een selectie daaruit hebben ze op de dvd Dialogue gezet, met enkele traditionals die bekend zijn van The Dubliners, Paddy Reilly of Christy Moore en covers van o.a. Waterboys, Gram Parsons en Bruce Springsteen. De titel zal ongetwijfeld slaan op de locatie, Theater De Dialoog in Ermelo, waar in februari de opnamen plaatsvonden. Die klinken goed en de muzikanten en hun instrumenten worden allemaal in beeld gebracht met diverse close ups ter afwisseling van het totaalbeeld. Zo zie je regelmatig accordeonist Father Paddy, die zo uit een oude vissershaven lijkt te zijn weggelopen, of gastmuzikant Mischa Porte, die met veel plezier zijn stokken laat neerdalen op de trommels.

Grofweg valt de dvd in twee delen op te splitsen: een Iers begin en een Amerikaanse tweede helft. Dat is overigens geen strikt onderscheid, er vindt kruisbestuiving plaats binnen de nummers. Als intro en begeleiding voor If I Should Fall Behind van de Amerikaan Springsteen hoor je bijvoorbeeld duidelijk Ierse klanken van I'm A Man You Don't Meet Every Day (o.a. door The Dubliners en The Pogues opgenomen). Het instrumentarium is bekend uit de folk en roots en uiteraard wordt tussendoor flink gewisseld. We zien en horen een basis van gitaar, bas en drums / percussie, aangevuld met accordeon, viool, fluiten, banjo, mandoline, piano, dobro en bodhran. In het eerste deel horen we ook twee eigen nummers van zanger en gitarist Jos Jongeling en in de traditional Inisheer een eerste gastoptreden van zangeres Mariecke Borger. Hoewel ze op zich een prettig warm stemgeluid heeft klinken er wat trillers in door, wellicht door de nervositeit? Later bij de Amerikaanse nummers, die ze vrijwel allemaal meezingt, lijkt ze zich in elk geval wat meer op haar gemak te voelen. Soms is meteen duidelijk wie er gecovered wordt, en dan blijkt dat Sharon Shannon en Steve Earle (Dominick Street / Galway Girl) of Bruce Springsteen en zijn Seeger Sessions-muzikanten (waar heel goed naar geluisterd is voor de versie van de traditional Pay Me My Money Down) tot een wereldtop horen, waar Daddy-O, ondanks enthousiasme, toewijding en ruime ervaring van de leden in diverse bands, toch niet aan kan tippen.

Dat hoeft geen obstakel te vormen voor het aanschaffen van deze dvd, het publiek vermaakt zich namelijk goed zo te zien, er wordt lustig meegedeind, meegezongen en meegeklapt. De cameraman zorgt voor een paar subtiele beelden van een fles Té Bheag Gaelic Scotch Whisky tussendoor. En dat is precies het doel van Daddy-O, de groep maakt het graag gezellig voor mensen die de sfeer van een pub kunnen waarderen. Dat maakt Dialogue een prima aandenken voor wie een optreden heeft bezocht en het fijne gevoel mee naar huis wil nemen.

Mirjam Adriaans

De eerste gelegenheid om zelf te zien hoe Daddy-O live klinkt is op zondag 11 oktober 2009 in Estrado, Parkweg 3, Harderwijk, om 15.00 uur.

Bezetting Daddy-O: Marco Sengers (fiddle, bodhrán), Jos Jongeling (gitaar, bluesharp, zang), Co Spinhoven (uilleann pipes, whistles, low flute, mandoline, gitaar, dobro, banjo), Renato Coenen (bas, gitaar, zang), Father Paddy (accordeon, piano). Gasten: Mischa Porte (drums, percussie) en Mariecke Borger (zang).

De dvd is te koop bij optredens, maar is ook te bestellen bij de band, stuur dan een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..