world circuit presents...
World Circuit presents... - diverse artiesten - WCD076 (distributie Munich Records)


Wat hebben Buena Vista Social Club, Orchestra Baobab, Ali Farka Touré, Ibrahim Ferrer & Omara Portuondo en Toumani Diabaté met elkaar gemeen? Natuurlijk zijn het allemaal muzikanten, die hun sporen verdiend hebben, maar ze worden ook door hetzelfde label uitgegeven. Dat label heet World Circuit, en viert zijn twintig jarig jubileum, dus is er nu een dubbel-cd, waarop het muzikale overzicht van de geschiedenis van de matschappij is te vinden.

Het verhaal begint met Anne Hunt en Mary Farquharson, die met hun toer-organisatiebureau muzikanten naar het Verenigd Koninkrijk haalden die weliswaar lokaal populair waren, maar onbekend voor het grote publiek. Dat vroeg naar albums, die er niet waren, dus werd besloten om zelf dan maar een label op te richten. World Circuit had maar een voorwaarde: de muziek moest goed zijn.

In 1986 werden de eerste platen uitgebracht. Vervolgens was er iemand nodig om het label te leiden, en kwam Nick Gold in beeld, op dat moment student Afrikaanse geschiedenis en platenverzamelaar. Het bijzondere aan World Circuit was en is nog steeds dat het label zich eigenlijk door de artiesten laat leiden. Het streeft naar de best mogelijke productie, verpakking, promotie en marketing, waarbij rekening gehouden wordt met de artiest. Een jaar later werd de toen wel al bekende, maar lastig op geluidsdrager te verkrijgen, Malinees Ali Farka Touré gecontracteerd voor concerten in Europa en de opnamen van zijn eerste World Circuit-album. Hij is te horen op drie nummers op de jubileum-cd. Twee stukken werden niet eerder uitgebracht,. Amandrai is een prachtige blues, die vorig jaar live in Brussel werd opgenoemen en Du Du is een mooi instrumentaal duet met zijn protégé Toumani Diabaté.

De dames Anne en Mary gingen later hun eigen weg, waarna in de jaren negentig Nick Gold alleen overbleef als eigenaar. Het eerste succes kwam in 1993, met Talking Timbuktu, van Ali Farka Touré samen met Ry Cooder. Die cd won een Grammy en er werden ongeveer een half miljoen exemplaren verkocht.

Hoewel ze gespecialiseerd zijn in West-Afrikaanse en Cubaanse muziek, zijn ze bij World Circuit daar niet strikt in, getuige het album Rumba Argelina van de Spaanse groep Radio Tarifa, waarmee het label ook de vernieuwing in de wereldmuziek opzocht. Van dat album is het titelnummer in de compilatie opgenomen. Ook de Senegalese multi-instrumentalist en zanger Cheikh Lô zoekt naar andere wegen. Van zijn debuut, Ne La Thiass, geproduceerd door Youssou N'Dour, is Boul Di Tagale te horen.

Juan de Marcos González koesterde allang een droom om de oude meesters van de Cubaanse muziek samen te brengen met de nieuwe generatie muzikanten. Hij zocht de mensen op en stelde een band samen. Nick Gold wilde gitaristen uit Mali en Cuba iets samen laten doen. Ook hij vond zijn mensen en Ry Cooder was bereid het geheel te produceren. Er ging echter heel wat mis, Afrikaanse artiesten konden vanwege zoekgeraakte paspoorten niet naar Havanna. Toch werden er drie albums opgenomen: A Toda Cuba le Gusta, Introducing...Rubén González en Buena Vista Social Club. Niemand voorzag toen dat die laatste plaat zo'n vlucht zou nemen. World Circuit had al een behoorlijkje reputatie bij liefhebbers van wereldmuziek, hierna was de naam van de maatschappij definitief gevestigd. Logischerwijs zijn van deze Cubanen heel wat stukken op World Circuit Presents... gezet. Eentje was nog niet verschenen op cd: een bijzondere opname van Candela in de live-uitvoering door de originele, complete bezetting van de Buena Vista Social Club in de Carnegie Hall in New York.

World Circuit is, twintig jaar na de oprichting, nog steeds een relatief kleine maatschappij die kwaliteit hoog in het vaandel heeft staan. Op de jubileum-uitgave World Circuit Presents... staan in totaal 29 nummers, die samen een muzikaal overzicht bieden van het succes van deze platenmaatschappij.  Uiteraard is het eerste nummer Chan Chan, van de Buena Vista Social Club, de grootste hit van het ensemble. Daarna volgen andere successen, maar er is door samenstellers Nick Gold en Jerry Boys (geluidstechnicus) ook gekozen voor eerder onuitgebracht materiaal, zoals het hypnotiserende, 8 minuten durende Yumala, van de Marokkaan Mustapha Baqbou, meester in de Gnaoua trance-muziek. Een ander aspect van World Circuit is het uitgeven van oud werk, waar niet meer (goed) aan te komen is, zo staat nu Dr Binol van Shirati Jazz voor het eerst op een cd.

Dit alles maakt World Circuit Presents... een cd die een prachtige inleiding op Cubaanse en Afrikaanse muziek geeft, die bij nadere beluistering alles met elkaar te maken hebben en elkaar flink hebben beïnvloed. Son, guajira, Malinese blues of Afrikaanse samenzang en zelfs raï, het is er allemaal. Dat maakt het ook nog eens een bijzondere uitgave, die met zorg is samengesteld en geproduceerd. Er zit ook een mooi boekje bij, met foto's en uitleg bij elk nummer. Een overzicht van twintig jaar bezieling.