liam clancy
Liam Clancy - Liam Clancy - Vanguard Masters VMD 79169



De Clancy Brothers zijn een fenomeen in de Ierse traditionele muziek, omdat zij die populair maakten in Amerika. Liam Clancy is een van hen, en hij bracht in 1965 zijn eerste solo-album uit. Daarvan is nu een heruitgave verschenen.

Liam Clancy is een album waarop hij inderdaad in zijn eentje te horen is, met slechts zijn gitaar als begeleiding. Opvallend is dat wel, omdat in die tijd het versterkte geluid (Dylan ging elektrisch) in opmars was, en de muziek juist steviger werd door groepen als The Beatles.

Veertig jaar later blijkt deze plaat enkele bijzonderheden te bevatten, zoals I'm A Freeborn Man, van de nu ook legendarische Ewan MacColl, en The Rocky Road To Dublin, dat hij samen zingt met Luke Kelly (de enige gastvocalist op de plaat), die later veel succes oogstte met de Dubliners en, zo'n twintig jaar na zijn dood, nog steeds veel bewonderaars kent.

In de inlay staat wat uitleg over het belang van Liam Clancy, wiens broers Paddy en Tom in 1947 naar Canada emigreerden. Hijzelf volgde negen jaar later, toen hij 21 was, samen met Tommy Makem, als gevolg van het bezoek van Diane Hamilton aan zijn familie. Zij was een Amerikaanse, die veldopnamen maakte van Ierse folk. In New York vormden de broers met Makem een kwartet, iedereen zong, Liam speelde gitaar, Paddy mondharmonica en Tommy banjo. In die tijd was het niet gebruikelijk om die muziek te spelen, en The Clancy Brothers and Tommy Makem waren dus pioniers op dat gebied.

Hun doorbraak kwam via de beroemde Ed Sullivan Show, waarna ze zelfs Bob Dylan onder hun fans mochten rekenen, die door het lied The Patriot Game (geschreven door Dominic Behan) geïnspireerd werd om With God On Our Side (verschenen op The Times They Are A-Changing) te schrijven. Behan, die ook al niet gecharmeerd was van de versie van de Clancy Brothers, beschuldigde Dylan vervolgens van plagiaat en diefstal. Liam Clancy besloot toen om dit lied, dat bij de IRA populair was, op te nemen op zijn soloplaat, om het terug te pakken van Dylan.

Tegenwoordig zal niemand meer opkijken van dit album, dat vol traditionals staat. In zijn genre is het natuurlijk wel een klassieker, en dus de moeite waard om het na 40 jaar nog eens uit te geven in de Masters-reeks.

Tracklist:
1. I'm A Freeborn Man     
2. Ten And Nine     
3. The Rocky Road To Dublin     
4. Black Water Side     
5. The Convict Of Clonmel     
6. All For Me Grog         
7. Lang-A-Growing         
8. The Beggarman         
9. Anac Cuan         
10. The Nightingale         
11. Galway Races         
12. The Patriot Game         
13. Royal Canal         
14. Buachaill On Eirne