CANTOS 0009 - Bembeya Jazz National - Classic Titles
CANTOS 0013 - Ismael Lo - Classic Titles
CANTOS 0023 - Rail Band feat. Mory Kante - Classic Titles
CANTOS 0024 - Orchestra Baobab  - Classic Titles
distributie: Munich Records


In 2006 is, onder de noemer Classic Titles, een reeks cd's met Afrikaanse muziek uitgegeven op het Cantos label. Daarop zijn o.a. Ismael Lô, Orchestra Baobab en Mory Kante te horen. Het gaat om nieuwe cd's, met veelal nooit eerder uitgebrachte opnamen uit de schatkist van de Afrikaanse pop.

Het wereldmuzieklabel Cantos bestaat nog maar kort, de eerste releases zijn van vorig jaar. Het doel is om elk jaar een aantal nieuwe of niet eeerder uitgegeven cd's uit te brengen. De nadruk ligt op Afrikaanse artiesten, en dat is niet zo verbazingwekkend, want Cantos werkt samen met Ibrahim Sylla, van Syllart Productions. Deze producer werkte al met topnamen als Youssou N'Dour, Salif Keita en Ismaël Lô, en heeft een mooi archief waaruit geput kon worden.

Het geheel is eenvoudig van opzet. De hoesjes zijn wit, met een silhouet op de voorkant. De zijkant vermeldt het land van herkomst van de betreffende groep of artiest. Zo zien we bij Orchestra Baobab Senegal staan, en bestaat de afbeelding uit een boom met daarvoor enkele gezichten en muzikanten. Bij elke cd vinden we een inlay met een korte omschrijving (in het Engels en Frans) van hoe deze muzikanten begonnen zijn, en wat hun belang is geworden in de muziekgeschiedenis.

Muzikaal gezien gaat het om aanstekelijke Afrikaanse klanken, met vaak een duidelijke invloed van de Cubaanse son. Het zijn lekker in het gehoor liggende, vrolijke deunen, waarin je nu en dan zelfs iets herkent, zoals Yekeke, van de Guinese groep Bembeya Jazz National, maar dat hier bekender zal zijn in de hitversie van Mory Kante uit 1988.

Er zijn in deze reeks ook nog uitgaven van Tabu Ley Rochereau, Les Ambassadeurs feat. Salif Keita, Koffi Olomide, Ami Koita en Boubacar Traore.