barleycord - travellers tale
Barleycord - Travellers Tale - BRLCRD2006-1

De uit Amersfoort en omgeving afkomstige groep Barleycord heeft haar derde album ‘Travellers Tale' uitgebracht met Schots getinte folk. De kern van de groep bestaat al lang. In de jaren tachtig was Schotse folk hun grote inspiratiebron. Inmiddels hoor je ook invloeden uit Afrikaanse en Spaanse muziek. Maar de liefde voor Schotland zit zo diep dat er met een duidelijk Schots accent gezongen wordt.

De samenstelling van Barleycord is: Auke Petten (zang, gitaren, bodhran), Dick van Ginkel (zang, gitaar, saz, bas), Ingrid Petten (synthesizer, accordeon, dulcimer), Elko Petten (percussie), Margiet Haverman (viool), Anneke Baerends (zang, altviool, bas, percussie), Barbara Raven (fluit).  

Hoewel in hun sound de synthesizer een belangrijke rol vervult - enerzijds als sferische ondersteuning, anderzijds als ‘piano'-  hoor je ook traditionelere instrumenten als bodhran, saz, dulcimer, accordeon, viool, altviool, fluit en gitaren. De percussionist beheerst, naast het typisch Schotse getrommel op snare, ook exotischer trommeltuig als conga, djembé, darabuka en cajon. Er is zang Auke Petten, Dick van Ginkel en Anneke Baerends.

Travellers Tale bevat tien nummers, waarvan drie uit eigen koker. Daaronder het komische Hedgehog's Heaven waarin een egel wordt gewaarschuwd door zijn moeder: "Als je de zwarte vlakte wil oversteken en er komt een brullend monster aan met twee lichten, ga dan plat op je buik liggen, zoek het midden en wacht rustig af." Maar wat gebeurt er als het een auto met drie wielen is?! ...
Bij de keuze van de zes traditionals op dit album - vaak van Schotse origine - worden platgetreden paden zoveel mogelijk vermeden. Het bekendst is de Ierse tune Morning Dew, maar die is met geroffel op snare-drums dan weer wat Schots ingekleurd. Origineel is de koppeling van dat nummer aan de Schotse traditional Twa Corbies waar dan weer flarden Morning Dew in verwerkt zijn.
En dan is er nog een cover: Ride One van Jimmy MacCarthy, bekend geworden in een uitvoering van Christy Moore.

Er is veel aandacht besteed aan de arrangementen die soms ruimte geven aan een klassiek fluit-intermezzo (Through all seasons) of Spaanse gitaarklanken zoals in The Burning of Auchinoun, een traditional die de groep in '97 al eens opnam op haar tweede album New tracks Across old fields. Op de website van de groep www.barleycord.nl zijn ook fragmenten te beluisteren van die vorige cd en drie nummers van de cassette Struggle for love uit '94.

Het album is te bestellen via www.barleycord.nl.