Ballroomquartet - The Thin Line
Saguarosunset - Heart


Twee CD maxi-singles die doen uitkijken naar de volwaardige CD's die in 2007 gaan verschijnen. Ballroomquartet verraste ons in 2004 met het prachtige album Surfing Sufi. Muzikaal gedurfd en grensverleggend. Ter ere van hun vijfjarig bestaan brengt Ballroomquartet deze 4-track maxisingle uit. Het experiment blijkt nog lang niet beëindigd.

Gebleven is het volstrekt unieke sound: een akoestisch instrumentarium waarvan het geluid soms vervormd wordt, gemixt met allerlei electronische effecten uit synthesizers, vocoder en theremin. Dat klinkt ingewikkeld maar toch is  deze maxi-single toegankelijker dan "Surfing Sufi". Een sterke mix van rock, folk en electronica.

ballroomquartet - the thin line

Opener Quasimodo heeft door de combinatie van viool en rockende begeleiding wel iets van Scandinavische elektrieke folk (Hoven Droven). En voor wie van mening is dat er geen plaats is voor een accordeon in de progrock (of voor elektrische gitaar in folkmuziek, het is maar hoe je het wilt bekijken) moet eens luisteren naar het titelnummer, The thin line. Daarin krijgt een simpel folkthema op accordeon (Ronnie de Prins) een sterk vervolg met een stevige gitaarsolo (Andries Boone). De "refix" van ditzelfde nummer is een volmaakte synthese tussen electronica en akoestische instrumenten. Prachtig! Ballroomquartet heeft nog meer snode plannen. Nog ver  weg, maar in 2009 gaat het Ballroomquartet de kern vormen van een 13-koppige Roy Orbison Tribute Band.

saguarosunset

Een andere passie van Ballroomquartet-lid Andries Boone is de countrymuziek. Met zanger Roeland Vandemoortele  (Too Tangled, Neeka, Eva de Roovere) en een aantal gastmuzikanten vormt hij Saguarosunset. De maxisingle Heart is de voorbode van een titelloze CD die dit jaar verschijnt. Naast pop-en rockinvloeden hoor je invloeden uit Old School Blue Grass, Tex-Mex, T. Bone Burnett, 16 Horsepower en The Nitty Gritty Dirt Band. Ik ben alvast zeer onder de indruk van hun uitvoering van de Amerikaanse traditional Wayfaring Stranger. Bekend als deel van de Cold Mountain soundtrack  (Jack White) en in de uitvoering van The Stanley Brothers. In de versie van "Saguarosunset" valt vooral de schitterende solo van jazz-trombonist Dree Peremans op.

Paul