humus - acquainted with the night
Humus - Acquainted With the Night

Op Nieuw Akoestisch Peil, een cd met bijdragen van 5 Nederlandse folkgroepen uit 2005 is Humus al terug te vinden met bewerkingen van gedichten van Shakespeare en Burns. Toen werden Astrid Leuvering en Ed van Nunen nog bijgestaan door gasten op accordeon en contrabas. Tegenwoordig is het duo een vierkoppige band geworden, cello en viool zijn nu een vaste toevoeging aan de gitaar, mandola en stem. Vorige maand presenteerde de Amsterdamse groep de mini-cd Acquainted With The Night, met zes nieuwe stukken, waarvan vier Engelse gedichten.

Het titelnummer, Acquainted With The Night, is van Robert Frost en heeft een wat tango-achtige begeleiding. Emily Brontë schreef The Night Is Darkening Around Me, dat heel toepasselijk een fijn romantisch geluid meekreeg, met op het eind toch een wat vervreemdend bolero-effect. Het oudste stuk, Her Name Upon the Strand, komt van Edmund Spenser, een 16de eeuwse dichter waarvan de naam abusievelijk met een c is geschreven op het hoesje. Dit lied krijgt op het eind een opgewekte sfeer door het fluiten van cellist Bas de Waard. White Moon is een speelse versie van wat oorspronkelijk Morning Song heette van de hand van Sara Teasdale. Het tokkelen op de instrumenten geeft een vrolijke klank aan dit nummer.

Er staan twee niet-literaire composities op dit schijfje, Ragtijd, een instrumentaal die, hoe kan het ook anders, wat jazzy aandoet, en Sibö, een traditional uit Costa Rica, grotendeels in het Spaans gezongen, maar verrassend genoeg met een Scandinavische klank, waarbij een zingende zaag (mooi gespeeld door violiste Hendrikje Balkenende) een flinke rol toebedeeld krijgt.

In de bewerkingen van Humus worden de oude teksten zoveel mogelijk in hun oorspronkelijke staat behouden, waarbij de groep met instrumenten de sfeer probeert te treffen die het gedicht oproept, en dat is wat mij betreft zeer geslaagd op dit plaatje. Er wordt volop gevarieerd op de folky basisklank, waardoor de muziek spannender gaat klinken. Vaak is de hoofdrol weggelegd voor viool en cello, die met gevoelvol samenspel, in combinatie met de wat donkere zang van Astrid Leuvering, vrijwel elk nummer zijn eigen karakter weten te geven.

Mirjam Adriaans

Wie Humus live aan het werk wil zien kan op de volgende plaatsen terecht:
zo 8 april 2007 Hotel de Goudfazant, Amsterdam
za 14 april 2007 Para, Breda
wo 9 mei 2007 Café Mulligans, Amsterdam
vr 11 mei 2007 'Skek, Amsterdam
vr 6 juni 2008 't Mosterdzaadje, Sandpoort     

Wie eerst wil luisteren kan naar: www.myspace.com/humusweb.