caimán - somos caimán
Caimán - Somos Caimán - Silvox SIL 164

De oude artiesten van de Buena Vista Social Club hebben navolging gekregen in de internationale groep Caimán uit Nederland, in 2001 opgericht door een stel vrienden. De groep speelt traditionele Cubaanse son, maar mixt deze met modernere invloeden. Er staan zowel authentieke Cubaanse liedjes als eigen composities op het repertoire. Aanstaande zaterdag (21 april) wordt hun cd Somos Caimán gepresenteerd in het Muiderpoorttheater in Amsterdam.

Caimán is internationaal van samenstelling, met twee Nederlanders, twee Cubanen, een Italiaan en iemand uit Curaçao. Alle zes hebben een muzikale achtergrond, van huis uit en/of door studie, en dus zit het met het spel en de zang wel goed bij deze groep. Bovendien laten ze in de inlay weten dat hun muziek draait om vrolijkheid, een gezellige tijd hebben en het leven vieren, dus de sfeer op Somos Caimán is opgewekt.

En dat horen we al meteen in het prettige openingsnummer Somos Caimán, een compositie van percussionist Otto de Graaf, waarin de muziek van de groep wordt voorgesteld. In totaal staan er zeven eigen composities op de cd, drie van De Graaf, waarvan eentje met trompettist Pierluigi Pompei, drie van zangeres Sonia Pérez Hernández, en een van tres-speler Leo Martis, No Como Papas Fritas, over de verschillen tussen de Nederlandse cultuur en die van Curaçao. De overige drie nummers van de plaat zijn Cubaanse liedjes van Isaac Oviedo (Tu Eres Como Tu Eres, meer bekend als Tu Me Conociste Así), Manuel Corona (Longina) en Julia Ana Mendoza (Para Tu Altar).

De teksten van de liedjes, die voor het merendeel de liefde als thematiek hebben, staan allemaal in de inlay met een Engelse vertaling erbij voor wie het Spaans niet machtig is, al zijn er op de cd regelmatig meer zinnetjes te horen dan vermeld.

Bezetting: Sonia Pérez Hernández (zang), Otto de Graaf (zang en handpercussie), Leo Martis (tres en zang), Pierluigi Pompei (trompet en zang), Romulo Rodriguez (bongó), Jan Kees van Duin (bas).