daniel moore - the giveaway
Daniel Moore - The Giveaway - DJM Records DJM-CD 10020

Bonnie Raitt, Joe Cocker, Waylon Jennings, Maria Muldaur, Kenny Rogers, The Everly Brothers en Dizzy Gillespie zijn enkele artiesten die werk opnamen van Daniel Moore. Die besloot dat het eens tijd werd om zelf wat van die nummers uit te brengen, en daaruit kwam het album The Giveaway voort. Daarop staat een selectie  uit de honderden liedjes die hij schreef en opnam tussen 1972 en 2006.

Hoewel de naam Daniel Moore bij velen geen belletje zal doen rinkelen, is de kans groot dat zijn liedjes dat wel doen. Bonnie Raitt nam o.a. Sweet Forgiveness op, Joe Cocker heeft er negen op een plaat staan, waarvan Moore er op The Giveaway twee doet: Somebody I Trusted (Put Out The Light) en If I Love You. Lost And Found werd ooit door Thelma Houston vastgelegd. Er zijn twee bonustracks, My Maria, geschreven met B.W. Stevenson, die het naar de top tien zong in 1973 en vervolgens werd het in de jaren 90 nog eens een countryhit voor Brooks & Dunn, die er een paar miljoen stuks van wisten te verkopen. Ook Shambala was een co-productie van Moore en Stevenson, gecovered en tot hit gemaakt door Three Dog Night.

Kortom, hij mag dan onder het grote publiek niet zo bekend zijn, collega-muzikanten van naam weten hem wel te vinden. En zo zullen enkele van de 16 nummers op The Giveaway vertrouwd klinken, zelfs het stemgeluid van Daniel Moore doet denken aan bekende namen als Joe Cocker of Van Morrison. Daarnaast heeft hij er een paar composities opgezet die voor het eerst het licht zien, zoals On Solid Ground, dat hij pas in december 2006 schreef en The Giveaway, een nummer geïnspireerd door een eeuwenoud festival van de Indianen, Potlatch, waarbij de stammen voor een keer de strijdbijl begraven en hun vijanden meer proberen te geven dan ze ooit van hen gestolen hebben.

Daniel Moore is een singer-songwriter, die met zijn gitaar liedjes schrijft. Wie echter verwacht hier kale arrangementen te horen komt bedrogen uit. Daniel Moore kiest bij het maken van een demo steevast voor gepolijste versies, opgenomen in een goede studio met een volledige band, klaar om op cd te verschijnen. En dus horen we gelikte, poppy stukken, waarbij je veelal een jaren 70-gevoel bekruipt.