Bob Dylan vroeg ze om met hem te spelen, en vanaf die tijd heetten ze The Band. Het werd een van de meest invloedrijke rockgroepen van eind jaren zestig tot midden jaren zeventig van de vorige eeuw. Rick Danko, Richard Manuel, Robbie Robertson, Levon Helm en Garth Hudson maakten deel uit van de groep. Hun versie van Dylan's I Shall Be Released is wijd en zijd bekend, maar de heren schreven ook zelf.

Onderlinge spanningen leidden ertoe dat ieder zijn eigen weg ging. Martin Scorsese maakte van hun afscheidsconcert een inmiddels beroemde documentaire, The Last Waltz. Later zou The Band nog wel weer bij elkaar komen, maar zonder Robbie Robertson. Bij CoraZong zijn nu twee uitgaven verschenen, beide postuum, van Rick Danko en Richard Manuel.

rick danko - cryin' heart blues
Rick Danko - Cryin' Heart Blues - CoraZong 255 098

Rick Danko
In 1999 overleed de bassist (en zanger) van The Band, Rick Danko, in zijn slaap, hij was pas 56. Cryin' Heart Blues is een verzameling nummers die hij eind jaren zeventig opnam voor de opvolger van zijn solo-debuut, Rick Danko (1977), aangevuld met enkele opnamen uit '88 en '90 met Tommy Spurlock op lapsteel, Garth Hudson,op keyboard en 'Sneaky' Pete Kleinow op steelgitaar. Tot slot zijn er nog vier live stukken toegevoegd uit 1979, met Paul Butterfield als gast op mondharmonica. Bij die opnamen voor Danko's tweede album, dat nooit verscheen, waren geen andere ex-Bandleden betrokken, wel Eric, Ron en Pete (op het nummer New Mexico), waarbij de achternamen waarschijnlijk Clapton,Wood en Townshend luidden. Ook Blondie Chaplin (Beach Boys, Rolling Stones) doet mee op diverse nummers, evenals Richie Hayward (Little Feat). Dat het materiaal nog niet helemaal af was is hier en daar te horen, zo is de demo-versie van Cheatin' Heart (geschreven en gezongen door Chaplin, evenals het reggae-achtige Don't Make Promises), met vocale aanwijzingen voor een drumpartij, voor een 'definitieve' variant gezet. Danko blijft met zijn muziek nog in de buurt van wat hij met The Band deed, opvallend is zijn prettig in het gehoor liggende soulstem.

richard manuel - whispering pines
Richard Manuel - Whispering Pines, Live At The Getaway 1985 - CoraZong 255 099

Richard Manuel
Pianist/zanger Richard Manuel stierf veertien jaar eerder, in 1986 maakte hij op 42-jarige leeftijd een eind aan zijn leven. Een half jaar daarvoor waren er opnamen gemaakt van een concert van hem in New York. Whispering Pines is oorspronkelijk niet bedoeld als album, en is slechts een weergave van zijn optreden toen, zonder verdere opsmuk. De geluidsman van dienst die avond, Andy Robinson, had de opnamen van zijn mengtafel zorgvuldig bewaard en dus konden ze nu op cd uitgebracht worden. Als extraatje staat er nog wat studiowerk op: drie pianostukken van Richard Manuel solo en Mitzi's blues, met 'zang' van hond Mitzi en medewerking van oude bandmaatjes Helm, Danko en Hudson. Manuel's piano klinkt bluesy op Whispering Pines, en hij wordt begeleid door Rick Danko (zang, gitaar), Jim Weider (gitaar) en Sredni Vollmer (bluesharmonica). Wat vervolgens vooral duidelijk wordt is dat het leven zijn tol had geëist van Richard Manuel. Zijn zang klinkt, hoewel nog steeds gevoelvol en  met overtuiging gebracht, behoorlijk doorleefd en dat is met name te horen in de falsetstem waarmee hij beroemd werd. Die gebruikt hij vooral in het alom bekende I Shall Be Released, Miss Otis Regrets (die van Cole Porter) en in de toegift Tears of Rage (door Manuel met Dylan geschreven), en dan is de slijtageslag goed merkbaar.

Twee albums, die op hun eigen wijze een bijdrage leveren aan de muziekgeschiedenis, zijn nu voor iedereen verkrijgbaar. Cryin' Heart Blues en Whispering Pines (Live At The Getaway) werden in 2005 al door het Canadese Other People's Music uitgebracht, maar zijn nu via CoraZong ook beschikbaar voor de Europese markt. Zonder The Band zouden roots en americana er wellicht heel anders hebben uitgezien heden ten dage. Zowel Danko als Manuel leverden daar een bijdrage aan en zijn uiteindelijk bezweken aan het zware leven dat ze leidden. Alleen hun muziek blijft.