the ean machine - allright!
The Ean Machine - Allright! - demo in eigen beheer (www.eanmachine.com)

The Ean Machine is een band uit Zuid-Nederland en maakt eerlijke liedjes over 'The little things in life'. De huidige bezetting is ontstaan uit diverse bezettingen die onder een andere naam actief waren. De groep begon in 1992 als Lief, een trio met Ine Janssen. Vervolgens werd het Blijf Lief met de komst van bassist / drummer Bruce van Staalduinen en in 1996 ging de band eigen werk maken i.p.v. covers. Vanaf 2000 is het The Ean Machine, waarbij de brede muzikale interesses van de verschillende bandleden samenkomen in ambachtelijk geproduceerde liedjes. Ze omschrijven hun muziek zelf als 'roots-poprock met een rauw randje'. In 2004 kwam bassist Albert van den Heuvel de formatie versterken, sinds vorig jaar is ook Dirk Mellebeek erbij op gitaar en zang. Allright! is de derde demo van The Ean Machine.

Allright! bevat acht, voor het merendeel nogal rockende, nummers, met vaak een stevige bas als ondergrond, maar folk is er ook te horen, in de twee nummers met mondharmonica. Paddy's Waltz mag gerekend worden tot het Ierse kroegenrepertoire in de stijl van The Pogues, het meer rootsy The Old Boiler Of Cannery Row is wat 'Amerikaanser', en handelt over een verhuizing en waarom vrouwen gordijnen nodig hebben (terwijl er niet eens een raam is) en mannen dat niet begrijpen. Dirk Mellebeek zingt hier de vragen van de echtgenoot. Het stemgeluid van Ine Janssen, die verder verantwoordelijk is voor alle zangpartijen, is wat hees van klank, hetgeen een fijn rauw randje geeft aan de liedjes.

Centraal thema in de teksten is de liefde, maar het wordt allemaal vrij nuchter van toon gebracht, verwacht geen dramatisch gedoe bij The Ean Machine. Ze vragen zich heel gewoon af hoe vol je hart kan zijn of stellen voor eens een tijdje samen te spelen, dat soort dingen. Seven Black Cats heeft overigens een lichte hippie-klank, het stevige spel voorkomt hier wel dat het liedje mierzoet gaat klinken.

Bezetting:
Ine Janssen -gitaar/zang
Dirk Mellebeek -gitaar/zang
Bruce van Staalduinen - drums
Albert van den Heuvel - bas