les chauds lapins - parlez-moi d'amour
Les Chauds Lapins - Parlez-Moi D'Amour - eigen beheer (www.leschaudslapins.com)

Neem enkele oude Franse chansons uit de tijd van de music hall (Charles Trenet, Mistinguett, Josephine Baker, Edith Piaf, Jean Sablon en Lucienne Boyer), maak er een arrangement bij voor banjo ukelele en je hebt een heel nieuw liedje. Voor wat extra sfeer stop je er een trio snaren (viola, cello en bas) bij en vraag je Frank London om op enkele nummers trompet te komen spelen, en ziedaar, de cd Parlez-Moi D'Amour van Les Chauds Lapins is klaargestoofd. Wie denkt dat dit uit Frankrijk komt, heeft het mis, Meg Reichardt en Kurt Hoffman hebben hun basis in New York, in de VS.

Les Chauds Lapins betekent 'de hete konijnen', maar klinkt in het Frans toch wat romantischer. Het thema van Parlez-Moi D'Amour is dan ook liefde en lust, een typisch onderwerp van het Franse chanson. De gekozen chansons blijven hun eigen identiteit behouden in de arrangementen van Kurt Hoffman, zodat je af en toe een vrij jazzy en ontspannen geluid hoort. En hoewel we Frank London toch vooral kennen om zijn klezmermuziek laat hij zijn trompet hier ook behoorlijk loom klinken, zodat een sfeer opgeroepen wordt van de jaren 40 en 50, de hoogtijdagen van dit soort chanson. Meg Reichardt zingt de meeste liedjes, zij heeft een warme stem die prettig in het gehoor ligt. Enkele nummers van Trenet worden door de Kurt Hoffman gezongen met een 'crooner'-stem. Beiden hebben een licht Amerikaans accent, hij ietsje meer dan zij, maar het is niet storend.

Is dit nou ook folk? Banjo en ukelele zijn natuurlijk veelgebruikte instrumenten in (Amerikaanse) folk, maar de combinatie ervan is nog vrij modern en stamt van de jaren 20 van de vorige eeuw. Men vond destijds dat de Hawaiiaanse ukelele te weinig volume had, dus werd hij samengevoegd met een Amerikaanse banjo door Alvin D. Keech, die het ding de naam banjulele meegaf. Omdat er echter een patent op zit mag het instrument niet zo genoemd worden door andere makers en zo ontstaat de naam banjo ukelele of ukelele banjo. De klank van het instrument is heel vrolijk, en geeft een folky sfeer, ook aan de jazzy chansons op Parlez-Moi D'Amour, dat niet zou misstaan in Radio Tour de France.  

Tracklist:
J'ai dansé avec l'amour
Il m'a vue nue
Swing troubadour
Ces petites choses
Mon rêve Ccétait vous
Vous ëtes jolie
Si tu Mmaimes    
Parlez-moi d'amour
Parle-moi d'autre chose
J'ai ta main
Pourquoi
J'ai connu de vous
La barque d'Yves
Voor de echte liefhebbers is Parlez-Moi D'Amour ook verkrijgbaar op vinyl, oftewel een ouderwetse zwarte langspeelplaat, met alle 13 nummers die ook op de cd staan. Hij wordt dan geleverd met bladmuziek voor het nummer Mon rêve c'était vous.

Les Chauds Lapins bestaat uit: Meg Reichardt (zang, banjo uke, gitaar) en Kurt Hoffman (zang, banjo uke, arrangementen), gasten: Karen Waltuch (viola), Garo Yellin (cello), Andy Cotton (bas) en  Frank London (trompet).