rick treffers - het heeft niets met jou te maken
Rick Treffers - Het heeft niets met jou te maken - Silvox Records Sil 185

Zanger/gitarist Rick Treffers heeft een album uitgebracht met louter Nederlandstalige teksten. Dat is bijzonder want tot nu toe zong hij met zijn groep Mist in het Engels. Waar zijn dromerige luisterrock bij Mist - een groep die in het buitenland beter scoorde dan hier - nog folky kantjes kende in de vorm van bijvoorbeeld een melodica en een Zweeds orgeltje is dat nu niet meer het geval.

Met behulp van elektronica zoals nepblazers uit synthesizer, drumcomputer en effecten klinkt 'Het heeft niets met jou te maken' behoorlijk poppy, maar het is aanmerkelijk meer dan dat. Met pakkende melodieën, een kunstzinnige invulling, intrigerende teksten en zang die zowel doet denken aan een breekbare Spinvis als een poëtische Boudewijn de Groot, gaat het hier om nederpop van het allerhoogste niveau.

Treffers, ook bekend als voormalig popjournalist en initiatiefnemer van Live in the Living Room en opvolger Live in the Living, toont zich een begenadigd schrijver. Los van allerlei conventies is zijn taalgebruik lekker fris en gewaagd. Speels zijn vondsten als 'Mijn geduld is van ijzer maar mijn hart van chocola-la-la-la', of 'adam en eva' wat handig wordt omgevormd in 'ademen eva'. Zijn glimlach verandert in een grimlach als-ie recht voor zijn raap uitpakt in 'Ook jij moet sterven' of 'Heet mokkel'.

Belangrijke assistentie is er van Mist-drummer Jaimy Quite, ex-Mist-bassist Erik Verhoef en Theo Sieben (a.k.a Lambert) op gitaar. Bijrolletjes zijn er voor bassist Stefan de Prie (ex-Julia P. Hersheimer), Ro Krom (drumcomputer), Arwen Linnemann (contrabas), Rebecca van Vuure (achtergrondzang), Han Hulscher (trompet), Arthur ten Cate (twee korte gitaarlijntjes). Naast zang en gitaar hoor je Treffers ook op drumcomputer, midi-bas, toetsen en melodica. Ook schreef hij alle muziek en teksten. Bij de productie en mix kreeg hij assistentie van Martijn Groeneveld.

Het album komt 23 oktober uit. Vanaf november trekt Treffers met zijn camper door het land. Tijdens deze 'intocht' doet hij sessies voor regionale media en geeft hij intieme, exclusieve één-één optredens in de woonwagen.
Op www.ricktreffers.nl kun je het nummer Heet Mokkel nu al downloaden. Ook zijn er fragmenten van een aantal andere nummers te beluisteren.