mary kathryn - dreams and visions
Mary-Kathryn - Dreams & Visions - Rythm House Records RHD-7190

Het vierde album van Mary-Kathryn heet Dreams & Visions. Muzikaal gezien is het een spiritueel klinkend mengsel van pop, soft rock en folk, vermengd met wereldinvloeden. Bij het instrumentarium valt op dat er veel gebruik gemaakt wordt van percussie (Tony Morra) en behalve gitaren (Paul Buono) wordt ook de Chapman Stick ter hand genomen door Fergus Marsh. Dit is een soort gitaar zonder kast, eigenlijk alleen een heel lange hals, maar biedt de mogelijkheid om zowel bas als melodielijnen te spelen, of zelfs ingewikkelde arrangementen te maken. Er wordt gebruik gemaakt van computertechniek, maar over het geheel genomen is dat vrij subtiel. Viool wordt gespeeld door Hugh Marsh, die eerder al opnamen maakte met o.a. Loreena McKennitt.

Mary-Kathryn zingt en speelt piano. Haar warmheldere stem ligt lekker in het gehoor, en leent zich uitstekend voor de optimistische boodschap die ze uitdraagt. Geloof in de toekomst, mensen die elkaars traditie en religie accepteren, daaar hoopt ze aan mee te werken met haar muziek. Thematiek in haar liedjes is veelal de religieuze (christelijke) boodschap van liefde.

Alle nummers werden geschreven door Mary-Kathryn, vaak samen met Paul Buono, die ook zorgde voor een vrij gladde productie van de plaat. Religie speelt een flinke rol in het leven van de zangeres, en dat krijgt zijn weerslag in de onderwerpen van haar teksten. Het enige stuk dat ze niet zelf schreef is dan ook Psalm 91, met in de achtergrondvocalen het engelenkoor van de Finse groep Fire 4U. Dreams & Visions is te klasseren onder de noemer New Age, maar voor openingslied Incense Of Praise werkte John Elefante van de rockgroep Kansas mee aan de melodie, waardoor dit net wat minder zweverig klinkt dan de rest van de plaat.