Image
Image
Bermuda Triangle - Bermuda Triangle / The Missing Tapes - Clear Spot/Winter Solstice Records SR3338 / SR3344

Psych-folk is in. Eind jaren zestig, begin jaren zeventig was dat in Engeland ook het geval. In Amerika waren er minder folkies mee bezig. Van het hippie-duo Bermuda Triangle uit New York is nu het gelijknamige album uit 1977 opnieuw uitgegeven op cd (met nog 6 bonustracks) plus de cd The Missing Tapes met nooit eerder uitgebrachte concertopnamen.

De sound van Bermuda Triangle wordt bepaald door de elektrische autoharp van Roger Penney, de fraaie sopraanstem van Wendy Penney en haar typische spel op elektrische basgitaar. Je hoort ook elektrische piano, ARP synthesizer, viool en percussie. Overigens stond Bermuda Triangel voor 1975 bekend onder de naam Roger And Wendy. In 1969 maakten zij even een zijstapje in de ‘sunshine pop groep' Euphoria, die een hit scoorde met You Must Forget. In '71 verscheen het folkabum Roger and Wendy.

In de benadering van Bermuda Triangle worden bekende klassiekers als Nights In White Satin (Moody Blues), Dream On (Aerosmith) en Always Love You (D.Parton) omgetoverd tot fraaie psych-folk, al was het alleen al  door de etherische zang van Wendy. De ene keer klinkt ze als een jonge Joan Baez, de andere keer als Loreena McKennitt (Lost Worlds).

De up-tempo vertolking van de traditional Lark In The Morning/Swallow Tail (met gastpercussioniste Sam 'Sandra Scherer' op viool) doet echter gedateerd aan. Zoals het niveau sowieso nogal wisselend is. In een aantal (eigen) nummers valt de  stem van Roger Penney tegen. Het mooie My Brother draait hij bijvoorbeeld met zijn tweede stem de nek om.

Hoewel een deel van de nummers een uniek eigen(tijds) karakter heeft (de autoharp lijkt soms een elektrische gitaar; Roger Penney is een gerespecteerd pionier tav elektronische autoharpen), zijn er ook een paar die niet boven obligate folkrock-middelmaat uitsteken, of zelfs kelderen naar een drakerig zwijmelpop-niveau. Met name een aantal bonustracks op de reissue leidt daaronder. Ook fout gaat het in het tweede gedeelte van Missing Tapes. Dit album bevat live-opnamen uit hun hele carrière die loopt tot 1993. In de herfst van hun carrière lijken Roger en Wendy minder geïnspireerd.
Zie ook www.bermudatriangleband.net.
Luister naar Dream On op meditations.jp/ram/03006_2.ram.

Henk