remmelt, muus & femke - evensong
Remmelt, Muus & Femke - Evensong - eigen beheer (distributie Munich)

Hugo Remmelt, Thijs Muus en Femke Japing worden vaak vergeleken met Crosby, Stills, Nash & Young, niet verwonderlijk als je bedenkt dat ze muzikaal gezien in hetzelfde rootsy vaarwater zitten en de stem van Thijs Muus vertoont flink wat overeenkomsten met die van Neil Young. Afgelopen november verscheen een live album, Evensong.

Evensong werd door L1 opgenomen op 4 juni 2006, toen het drietal speelde op het Roots @ Roepaenfestival in Ottersum, in een aansprekende omgeving van een voormalig klooster, waar tegenwoordig regelmatig concerten georganiseerd worden. Het leeuwendeel, namelijk 7 van de tien nummers, is ook te horen op The Long Way Round, de goed ontvangen plaat die Remmelt, Muus & Femke in 2005 uitbrachten. In If I Was You neemt Femke Japing een groot deel van de zang voor haar rekening. Het nummer is met enkel herenstemmen terug te vinden op de debuut-cd van Hugo Remmelt & Thijs Muus uit 1999. Toen vormden ze nog een duo, al deed Japing wel achtergrondvocalen op enkele liedjes. Haar krachtige stem blijkt na beluistering van beide versies wel een erg mooie toevoeging te zijn, het is nog maar eens een bevestiging dat het een goede zet was om haar als vast lid in te lijven in de groep. Twee nummers komen uit het repertoire van Neil Young, Old Man en Tonight's The Night/New Mama. Deze uitvoeringen sluiten overigens naadloos aan bij het eigen werk, dat minstens zo lekker rootsy klinkt.

De live klank is sober, met vooral intieme, akoestische gitaarbegeleiding en hier en daar een fijne mondharmonica, en uiteraard met de kenmerkende samenzang van de drie. Het geluid is helder, meer naturel dan op de studioplaat, het applaus van de aanwezigen is enthousiast en zo wordt Evensong een sfeervolle, mooie weergave van hoe Remmelt, Muus & Femke zich live presenteren.

Mirjam Adriaans

De eerstvolgende concerten van Remmelt, Muus & Femke zijn a.s. maandag, 21 januari 2008, in Meneer Frits in Eindhoven en op 27 januari op het Hootenanny festival in folkclub 't IJsselmeer in Oosterleek.

Meer info op: www.remmeltmuusfemke.nl.