janicek - Žízen
Janicek - Žízen (Just For Life) - Red Fish Studio 200801

Het debuutalbum van de Eindhovens/Tsjechische band Janicek toont een volwassen creatieve rockband met eigenzinnige arrangementen waarin invloeden uit rock, pop, jazz, blues en folk opduiken.  

Wat de groep uniek maakt is het Oosteuropese karakter door de Tsjechische teksten (met een Engelse vertaling in het cd-boekje) uit de mond van de enthousiaste uit het Tsjechische Praag afkomstige zangeres Jana Koštálová. Ze zingt bezield over liefde, verdriet, geluk, dromen en werkelijkheid.

Janiceks Oost- en West-Europese kruisbestuiving geeft de inventieve rock een exotisch sfeertje. Je hoort evengoed een gierende elektrische gitaar als een lyrische accordeon. Hoewel de insteek duidelijk rocky is met lekkere distortion op elektrische gitaar, bevat het album ook een gevoelig Tjechisch traditioneel nummer Vlastovenka (Zwaluw) met een belangrijke rol voor de accordeon.

Gelijk opgaand met een gierende gitaar opent diezelfde accordeon walsend dit album, als ware de rockliefhebber waarschuwend dat niet enkel uit een eigentijds rockvaatje getapt gaat worden. Maar over het algemeen regeert in de dertien nummers monumentale emotionele rock, wat culmineert in drie sterke wat langere songs die de afsluitende traditional voorafgaan.

Een enkele keer - in de fraaie samenzang en de rustige nummers - ligt herinnering aan het door Oost-Europa gedomineerde Eurovisie Songfestival op de loer, maar vakkundig wordt dat telkens weer met een  progressieve rocky move de nek omgedraaid.
 
In hun live-optredens covert Janicek ook nummers van Lennon, McCartney, Jagger en Richard, John Hiatt en Edith Piaff. Op dit album zijn op de traditional na alle nummers geschreven door Jana Koštálová. De arrangementen zijn van de complete band, die naast de zangeres bestaat uit  Han Verbakel (elektrische en akoestische gitaren, backing vocals), Gerrit de Groot (lead-gitaar, backing vocals), Henk van den Brink (basgitaar), Rob Gevers (percussie) en Jaques Boer (drums). Gastmuzikanten: Erik van Dijck (keyboard en accordeon) en Maurice Roosen (hammond orgel).

Zie ook www.janicek.nl.