Achteraf hoor je soms van prachtige folk- of rootsoptredens, waar je zelf graag bij had willen zijn, maar je kon niet, of het was uitverkocht. Als je er wel bij was, zou je soms willen dat je zo'n concert mee naar huis kon nemen. We kregen twee cd's binnen van organisatoren die hun publiek graag wat extra's willen bieden en dus opnamen hebben gemaakt van al dat moois. Er zijn compilaties gemaakt door Crossroads Radio uit Bergen op Zoom en GUO uit Oisterwijk.

guo 2007/8
GUO Folkroots-concertserie 2007/2008 - eigen beheer
Nog maar net verschenen is het overzicht van de concertserie die Groeten Uit Oisterwijk afgelopen seizoen organiseerde in 't Boerderijtje in Haaren. De locatie is intiem, en ze gaan er dan ook prat op dat artiesten en bezoekers er nog op elkaars schoot kruipen. Voor organisator Jos Creusen, al dertig jaar programmeur van muziek die buiten de mainstream valt, groeide GUO uit tot een levensmissie. Er waren tegenslagen, maar ook vele positieve reacties van bezoekers, vrijwilligers, artiesten en zelfs sponsoren en adverteerders. En zo staan er vanaf oktober weer een achttal comcerten op het programma, maar eerst kan men nog nagenieten van het afgelopen seizoen op de cd die in een oplage van 500 stuks is verschenen. Van alle concerten zijn twee nummers te horen, de opname technicus heeft goed werk afgeleverd. Hoewel er vooral Keltische folk te horen is, The Doonan Family Band (UK / IE), Tannahill Weavers (Sco) en Cara (D), is er ook ruimte voor bijvoorbeeld de fado van Mónica Triga en de luisterliedjes bij het kerstconcert van de West-Vlaamse bard Willem Vermandere, waarover Sjak Janssen op Folkforum nog schreef: ...'Verhalen hoeven niet altijd te kloppen, als het mer d'just is,' verklaart de zingende poëet. Gelijk heeft hij. Als het mer d'just is. En d'just was het...

Er zijn ook luxe problemen bij de GUO-concerten, sommige raakten stijf uitverkocht. In dat geval is het mooi dat diegenen die er niet waren toch nog twee nummers mee kunnen pikken, bijvoorbeeld van het bijzondere optreden van de Schotse singer-songwriter Dougie MacLean of de indringende stem van de Ierse zangeres Niamh Parsons. Afsluiter van seizoen 07/08 was het Brabantse Dommelvolk, dat er naar goede gewoonte een mooi feestje van maakte.

De organisatie wil graag een nieuwe traditie maken, dus verschijnt ook in mei 2009 een cd, dan met opnamen van o.a. Malinky, NO blues, Norland Wind en Andy Irvine. De cd van de reeks 07/08 en kaarten voor de komende optredens kunnen besteld worden via www.do.nl/guo.

the best of crossroads - volume 1
The Best Of Crossroads, Volume 1 - eigen beheer
Deze cd is in een beperkte oplage van slechts 100 stuks gemaakt. De opdruk van het kartonnen hoesje bestaat uit de titel van de schijf en het logo van het wekelijkse radioprogramma Crossroads van de lokale omroep van Bergen op Zoom, de BRTO. Achterop vinden we een kort woordje van presentator Jos van den Boom en producer Bert van Kessel, een tracklist is apart bijgevoegd. Het programma bestond in april 12,5 jaar, en vierde dat met een klein festivalletje vol gruizige stemmen, en met deze overzichts-cd waarop 17 opnamen van de maandelijkse roots en americana sessie-avonden staan. Het gaat van Good Enough Day van Royal Wood tot Darkest Day door Eilen Jewell, een stuk van Loretta Lynn dat niet op een van haar eigen platen staat. Daartussenin horen we vooral heren en een enkele dame op gitaar en af en toe een piano. We noemen David Olney, Caroline Herring, Claude Diamond, Justin Townes Earle... Van eigen boden zijn er JP Den Tex (samen met Amerikaan Alastair Moock), Ruud Hermans, Hans Theessink en Ma Rain. Allemaal speelden ze in de studio van BRTO en gaven toestemming voor opnames. I Couldn't Wait Forever van Hayes Carll is niet eerder op cd verschenen, en Wrecking Ball, hier een duet door Slaid Cleaves & Rod Picott, verscheen alleen in een versie van Slaid solo. De meeste opnamen zijn gemaakt tussen 2004 en 2007 door Kees Aerts, een paar door Ruud Hagens. De kwaliteit is goed, en de schijf geeft vooral de intieme, 'naakte' sfeer weer van deze optredens. Tijdens het uitzoeken van deze opnames werd overigens al duidelijk dat er een opvolger gaat komen met nog meer moois uit het archief, waarschijnlijk nog dit jaar zelfs. Wie deze cd heeft kunnen bemachtigen beschikt over een collector's item. Info over Crossroads Radio en de sessie-avonden is te vinden via www.crossroadsradio.nl.