Bart de Win - Small World

Bart de Win - Little World - Munich MRCD 326

Muzikale duizendpoot Bart de Win bracht in 2009 zijn eigen debuutplaat The Simple Life uit. Ruim een jaar later is er nu de opvolger Little World. Voor de opname van deze cd reisde Bart de Win met zijn muze en echtgenote Arianne Knegt vorig jaar af naar Austin. Walt Wilkins zorgde voor de productie, zijn band The Mystiqueros en een aantal gastmuzikanten speelden mee.

Little World opent zomers. Het zonnige Shine a Little Light, met mooie accenten op melodica is de eerste ode aan de liefde in het algemeen en Arianne in het bijzonder. Het wordt gevolgd door Summer Dresses, een luchtig nummer over luchtige jurkjes dat zeker zomerhitpotentie heeft (luister en kijk zelf naar het retro-clipje op youtube).

De plaat is, net als zijn voorganger, muzikaal gevarieerd. De ballad Bigger Than Anything, met klassiek aandoend piano-intro van De Win zelf en een mooie vioolpartij van Brendon Anthony is opnieuw een lofzang op de liefde. Dat de liefde ook groter kan zijn dan de dood blijkt uit They Still Dance, opgedragen aan Barts moeder en zijn ruim 20 jaar geleden overleden vader. Gilad Atzmon, die The Simple Life produceerde, geeft met zijn klarinet precies de goede sfeer aan dit melancholieke nummer.

Er volgen twee duetten van Bart en Arianne. Call You in the Morning is pure country, Little World, met als motto dat je wat van je leven kunt maken als je maar keuzes durft te maken, is veel ingetogener, met nog een wijze raad: Don't think about falling when you climb / It's just a different way to spend your time.

De countrywals Try My Luck zou goed passen aan het einde van een western, als de held de ondergaande zon tegemoet rijdt. Tenslotte is er Pay the DJ, een humoristische uitsmijter over de betalingsperikelen waar een live-muzikant mee te maken krijgt als hij weer eens de sluitpost van de begroting van de clubeigenaar blijkt te zijn.

De muzikanten op Little World zijn: Bart de Win (zang, piano, rhodes, wurlitzer, orgel, akoestische gitaar, melodica), Bill Small (bas, tamboerijn, achtergrondzang), Ray Rodriguez (drums, percussie), John M. Greenberg (elektrische en akoestische gitaar), Kim Deschamps (pedal steel, banjo, dobro), Walt Wilkins (gitaar, achtergrondzang), Tina Mitchell Wilkins (achtergrondzang), Arianne Knegt (zang), Scrappy Jud Newcomb (slide gitaar), Brendon Anthony (viool), Ron Flynt (bas), Matt Giles (elektrische gitaar), Gilad Atzmon (klarinet), Michael Horn (achtergrondzang)

Zondag 13 februari wordt de cd gepresenteerd in Grand Café Berlage in Eindhoven. Niet met de hele waslijst hierboven, maar met Barts eigen band, The Simple Life, bestaande uit mede-Vaste Mannen Arrhur Lijten (drums), Rinus Raaijmakers (bas) en Harry Hendriks (gitaar) , BJ Baartmans (div. snaren), Birgit Wijdemans en Arianne Knegt (zang).

Ronald Rietman

Zie ook www.bartdewin.nl.