I Fratelli Tarzanelli - Palomino
I Fratelli Tarzanelli - Palomino - Appel Rekords APR 1338

I Fratelli Tarzanellli zijn Pablo Golder, Gentenaar die een tijd in Italië woonde, en Baltazar Montanaro, ex-Gentenaar met Hongaarse roots uit Zuid-Frankrijk. Pablo speelt trekzak, volgde stages bij o.a. Didier Laloy, Bruno LeTron en Filippo Gambetta, en maakt deel uit van balbands Los Pablos, The White Russians en Manimoen. Baltazar kennen we als violist van ZEF, het duo Montanaro-Cavez en als Clémentine Van Den Bergh uit Jeff Caresse.

Een optreden van de fratelli is soms energiek (zie een live-versie van Rigaudon hier), soms subtiel (zie en hoor Papa hier), maar haast altijd spannend, omdat ze elkaar de ruimte geven om te improviseren, zonder daarbij de dansbaarheid uit het oor te veriezen. Deze spanning is op de cd-opnamen behouden. Muzikaal waan je je bij een zigeunerorkestje (Westmalle Triple), in de soundtrack van een Franse film noir (Papa) of bij een dramatische scène uit een Italiaanse maffiafilm (Caro fratello con voce), De viool klinkt soms wild psychedelisch (Rossignolet Sauvage), soms rauw (Scheys), soms ijl boven de ritmische diatonische accordeon (La Voilà Kthée), maar ook in de rustigere stukken is een licht ruw randje niet ver weg. Bijzonder geslaagd, deze cd.

En dan nog dit: de Italiaanse naam van het duo laat zich in het Engels vertalen als `The Dingleberry Brothers' en in schoon Vlaams als `De Gebroers Hollebollekes', maar muzikaal zijn deze tarzannetjes de anale fase gelukkig al lang voorbij.

Ronald Rieman

De gebroeders spelen a.s. zaterdag 17 maart op het bal in theater De Muskteon in Utrecht. Zie www.balfolk.nl voor info.