spacer
header
header
 
Cavez & Montanaro diepen magie tussen accordeon en viool verder uit
vrijdag, 27 april 2012 12:50

Sophie Cavez & Baltazar Montanaro - Escales
Sophie Cavez & Baltazar Montanaro - Escales - Appel Rekords APR 1341

Hoe vaker ik ze zie, hoe meer ik uitkijk naar hun volgende optreden. Sophie Cavez (diatonisch accordeon) en Baltazar Montanaro (viool) zorgden voor enkele muzikale hoogtepunten vorig jaar, onder meer bij de Accordeonslag in Tilburg en met Ad van Meurs en zijn Watchmentals op Folkwoods in Eindhoven. Hun eerste titelloze album uit 2010 is al een heerlijke plaat en nu is er de opvolger, Escales, waarop zij de magie tussen hun instrumenten nog wat verder uitdiepen.

Met Escales gaan Sophie Cavez & Baltazar Montanaro verder waar ze met hun titelloze debuut zijn opgehouden. Over het geheel genomen krijg ik het gevoel dat de muziek aan expressie zelfs gewonnen heeft. Dat begint al met het ingetogen, wat melancholieke maar toch spannende intro van openingsnummer Coco Beloeil. Een subtiel stemgeluid klinkt door in Les Tartes De Gistoux en waar komt dat raadselachtige zaaggeluid vandaan in L'Enigme Du Gingembre? Natuurlijk blijft er ruimte voor een speels tintje, zoals in het warme Porto Bis met zuidelijke accenten of het Oost-Europees klinkende slotnummer Milena (een live opname), dat vervolgens nog een heerlijke bonus herbergt, waarbij de viool een uitstekend percussie-instrument blijkt en een accordeon minstens zo geschikt is om te spoken als een mondharmonica. Zoals we inmiddels gewend zijn geraakt vlechten de harmonieën van beide instrumenten zich moeiteloos in elkaar, het spelplezier is nog steeds volop aanwezig, toch is er iets veranderd. Was de klik tussen de muzikanten op het vorige album al duidelijk te horen, nu voelen ze elkaar zo goed aan dat er ruimte is om elkaar los te laten zonder de ander uit het oog te verliezen. Donkerder gekleurde lijnen en net wat gedurfder arrangementen met toch nog heel wat speelse trekjes maken de muzikale relatie nog wat inniger en tegelijk vrijer, waardoor de zeggingskracht alleen maar groter wordt.

Zowel Sophie Cavez (o.a KV Express, Dazibao, Urban Trad, Jeff Caresse, Watchman & Friends) als Baltazar Montanaro (o.a. ZEF, Montanaro Cie, Jeff Caresse) verstaan hun muzikale vak als geen ander. Dat laten ze al horen in hun eigen groepen, maar als duo weten ze hun krachten te bundelen tot een bijzonder geheel. Met Escales hebben ze een sterk, mooi en boeiend album afgeleverd dat me opnieuw doet uitkijken naar de volgende keer dat ik ze live ga zien.

Mirjam Adriaans

Het album Escales wordt dit weekeinde officieel gepresenteerd in Brussel en Antwerpen, Nederland moet nog even wachten, op 17 december 2012 is Duo Montanaro/Cavez te zien in Meneer Frits in Eindhoven, zij verzorgen dan het voorprogramma en zullen vervolgens ongetwijfeld meespelen met The Watchman & Friends, op 26 januari 2013 staat een folkbal met het duo gepland in Nijmegen.

Tourschema en andere info over het Duo Montanaro/Cavez vind je op: http://www.duomontanarocavez.sitew.com/#Accueil.A

 

 
spacer
spacer

Recente concertberichten

Streektaalconcert @Boet'n Deure

Op zondag 7 september organiseert Boet'n Deure in de bossen bij Odoorn een Streektaalconcert, mmv het Otto Groote Ensemble en in hun voorprogramma: Jan Henk de Groot.

Lees meer...
 
NL-tour Jay Nash

Van 10 t/m 14 september is de Amerikaanse alt-americana- en folkmuzikant Jay Nash in Nederland, hij doet achtereenvolgens Deventer, Eygelshoven, Steendam, Hilversum en Amsterdam aan.

Lees meer...
 
Afscheidstour Mary Black

Onder de noemer Last Call toert Mary Black nog een laatste keer om afscheid te nemen van haar publiek. Ze begon begin dit jaar in Duitsland en doet in februari en maart 2015 Nederland aan.

Lees meer...
 
Robert den Hartigh opent seizoen Roots in 't Groen

Op woensdag 3 september 2014 zal Robert den Hartigh het nieuwe seizoen Roots in 't Groen openen in 't Groen Koffiehuis in Geldrop, hij vervangt Ruud Hermans die om gezondheidsredenen moest afzeggen.

Lees meer...
 
The Tennessee Studs + De Geldwolven (supp.act) @Boet'n Deure

Op dinsdag 26 augustus staan The Tennessee Studs + De Geldwolven (supp.act) op het podium van Boet'n Deure in de bossen bij Odoorn.

Lees meer...
 
Dubbelconcerten Galleons & In Orbit

Tussen 5 & 7 september 2014 touren Galleons & In Orbit het land door.

Lees meer...
 
4Wheel Drive start Parelsessies seizoen 2014-2015

In Utrecht trapt 4Wheel Drive op maandag 1 september  een nieuwe reeks Parelsessies af in de Parel van Zuilen.

Lees meer...
 
Cara, Acoustic Strawbs, Henry Girls bij Roots aan de Zaan

Fairport Convention is er allang stijf uitverkocht, maar in seizoen 2014/2015 heeft Roots aan de Zaan bij Serah Artisan in Zaandam nog meer mooie concerten op het programma staan. Ze beginnen op 13 september met Ad Vanderveen, later volgen o.a. The Jigantics, Finvarra, Cara, Jo Hamilton, Matt The Electrician, The Henry Girls en Acoustic Strawbs.

Lees meer...
 
Luke Winslow-King & Esther Rose in Borger

Op vrijdag 8 augustus is het duo Luke Winslow-King & Esther Rose te zien op het ROTR @ VANSLAG-podium in Borger.

Lees meer...
 
Red Herring bij Boet'n Deure

Op dinsdag 5 augustus treedt Red Herring op bij Boet'n Deure in de bossen bij Poolshoogte (Odoorn).

Lees meer...
 
Terrasconcerten Mezz Breda augustus

In de zomer zijn er traditiegetrouw elke zondagmiddag akoestische optredens op het terras van poppodium Mezz in Breda. I.s.m Poppunt België en vi.be selecteerde Mezz onder de vlag Ik Zie U Graag zes veelbelovende acts uit België die in augustus optreden: Milo Meskens, Jacle Bow, Barefoot & The Shoes, Tin Soldier In The Underwoods, Alex Rye en Bonfire Lakes.

Lees meer...
 
Poppy folk met Folgazán op de Brabantse Dag te Heeze

De Brabantse Dag te Heeze verwelkomt op zaterdag 30 augustus de Belgische poppy folkband Folgazán. Vanaf 14.00 uur  kan je ze aan het werk zien in de Gemeentehuistuin. De toegang is gratis.

Lees meer...
 
Twee concerten Ben Prestage in Nederland

Ben Prestage komt voor twee exclusieve concerten naar Nederland, op zaterdag 26 juli is hij te zien in Eindhoven, zondag 27 juli gaat hij naar Lichtenvoorde.

Lees meer...
 
Topbluegrass op 15 juli bij Poolshoogte

Op dinsdag 15 juli organiseert Boet'n Deure weer een optreden bij Poolshoogte (Odoorn). Dit keer zal Die Ahrends spelen, een bluegrassband rond country- en bluegrassgitarist Heiko Ahrend.

Lees meer...
 
Larkin Poe exclusief in Zaandam

Op donderdag 10 juli sluit Roots aan de Zaan het seizoen af met een optreden van Larkin Poe in Serah Artisan in Zaandam. Dit is het enige concert dat de Amerikaanse groep geeft in Nederland.

Lees meer...
 
O'Hooley & Tidow in Nederland

Dit weekeinde (20, 21, 22 juni) zijn O'Hooley & Tidow in Nederland, ze spelen achtereenvolgens in Steendam, Zevenaar en Zaandam.

Lees meer...
 

WEEKAGENDA

za 06 sept: Lambertschaag
The Oldtime Stringband
ma 08 sept: Eindhoven
Kevin & Dustin Welch
vr 12 sept: Ede
Carrie Elkin Band
za 13 sept: Zaandam
Ad Vanderveen & The O'Neils
ma 15 sept: Eindhoven
Carrie Elkin Band
ma 22 sept: Eindhoven
Tom Theuns & Paul Russel
do 25 sept: Gemert
Fred Piek
vr 26 sept: Venlo
Fairport Convention
vr 26 sept: Wahlwiller
James Herries
za 27 sept: Hooge Mierde
Folk'Oren Festival
za 27 sept: Zaandam
Fairport Convention (UITVERKOCHT!)
zo 28 sept: Scheemda
Fairport Convention
ma 29 sept: Eindhoven
Amy LaVere & Will Sexton
za 04 okt: Landgraaf
Fin de Siècle
ma 06 okt: Eindhoven
Martyn Joseph
wo 08 okt: Zoetermeer
Jimmy LaFave
zo 12 okt: Wahlwiller
Mejoeches
ma 13 okt: Eindhoven
Chastity Brown
do 16 okt: Ede
The Tennessee Studs
zo 19 okt: Oisterwijk
Coope, Boyes & Simpson
ma 20 okt: Eindhoven
Kreg Viesselman & Steve 'Blabbermouth' Folk
zo 26 okt: Zaandam
The Jigantics
ma 27 okt: Eindhoven
Walt Wilkins & The Mystiqueros
wo 29 okt: Rotterdam
Irish Super Night
vr 31 okt: Ede
Walt Wilkins & The Mystiqueros
za 01 nov: Landgraaf
Rallion
 
spacer