Sophie Cavez & Baltazar Montanaro - Escales
Sophie Cavez & Baltazar Montanaro - Escales - Appel Rekords APR 1341

Hoe vaker ik ze zie, hoe meer ik uitkijk naar hun volgende optreden. Sophie Cavez (diatonisch accordeon) en Baltazar Montanaro (viool) zorgden voor enkele muzikale hoogtepunten vorig jaar, onder meer bij de Accordeonslag in Tilburg en met Ad van Meurs en zijn Watchmentals op Folkwoods in Eindhoven. Hun eerste titelloze album uit 2010 is al een heerlijke plaat en nu is er de opvolger, Escales, waarop zij de magie tussen hun instrumenten nog wat verder uitdiepen.

Met Escales gaan Sophie Cavez & Baltazar Montanaro verder waar ze met hun titelloze debuut zijn opgehouden. Over het geheel genomen krijg ik het gevoel dat de muziek aan expressie zelfs gewonnen heeft. Dat begint al met het ingetogen, wat melancholieke maar toch spannende intro van openingsnummer Coco Beloeil. Een subtiel stemgeluid klinkt door in Les Tartes De Gistoux en waar komt dat raadselachtige zaaggeluid vandaan in L'Enigme Du Gingembre? Natuurlijk blijft er ruimte voor een speels tintje, zoals in het warme Porto Bis met zuidelijke accenten of het Oost-Europees klinkende slotnummer Milena (een live opname), dat vervolgens nog een heerlijke bonus herbergt, waarbij de viool een uitstekend percussie-instrument blijkt en een accordeon minstens zo geschikt is om te spoken als een mondharmonica. Zoals we inmiddels gewend zijn geraakt vlechten de harmonieën van beide instrumenten zich moeiteloos in elkaar, het spelplezier is nog steeds volop aanwezig, toch is er iets veranderd. Was de klik tussen de muzikanten op het vorige album al duidelijk te horen, nu voelen ze elkaar zo goed aan dat er ruimte is om elkaar los te laten zonder de ander uit het oog te verliezen. Donkerder gekleurde lijnen en net wat gedurfder arrangementen met toch nog heel wat speelse trekjes maken de muzikale relatie nog wat inniger en tegelijk vrijer, waardoor de zeggingskracht alleen maar groter wordt.

Zowel Sophie Cavez (o.a KV Express, Dazibao, Urban Trad, Jeff Caresse, Watchman & Friends) als Baltazar Montanaro (o.a. ZEF, Montanaro Cie, Jeff Caresse) verstaan hun muzikale vak als geen ander. Dat laten ze al horen in hun eigen groepen, maar als duo weten ze hun krachten te bundelen tot een bijzonder geheel. Met Escales hebben ze een sterk, mooi en boeiend album afgeleverd dat me opnieuw doet uitkijken naar de volgende keer dat ik ze live ga zien.

Mirjam Adriaans

Het album Escales wordt dit weekeinde officieel gepresenteerd in Brussel en Antwerpen, Nederland moet nog even wachten, op 17 december 2012 is Duo Montanaro/Cavez te zien in Meneer Frits in Eindhoven, zij verzorgen dan het voorprogramma en zullen vervolgens ongetwijfeld meespelen met The Watchman & Friends, op 26 januari 2013 staat een folkbal met het duo gepland in Nijmegen.

Tourschema en andere info over het Duo Montanaro/Cavez vind je op: http://www.duomontanarocavez.sitew.com/#Accueil.A