Ball Noir - Bitter Dreams
Ball Noir - Bitter Dreams - www.ballnoir.nl

Metal-cd's hebben we nog niet besproken in de ruim 10 jaar dat folkforum bestaat, maar het moest er toch eens van komen. Ball Noir is dan ook niet zomaar een metalband, het vijftal uit Noordeloos maakt metalmuziek om bal folk op te dansen, en speelde de afgelopen twee jaar al op evenementen waar je zowel folkies als ook liefhebbers van het wat ruigere werk aantreft, zoals Summer Darkness, Balfolk Fantasy Night, Castlefest en twee keer Folkwoods, dat ze dit jaar in de grote tent mochten afsluiten, Hier zie je het begin van dat optreden, de tovercirkel Bitter Dreams, tevens het titelnummer van het debuutalbum dat op 1 augustus 2012 uitkwam.

Ball Noir herbergt een diversiteit aan muzikale achtergronden en instrumenten. Lies Sommer (harp en akoestische en elektro-akoestische draailieren) maakt balfolkmuziek met Kelten Zonder Grenzen en middeleeuwse muziek met Datura en samen met Marco van Asperen (akoestische en elektrische gitaren en elektro-akoestische en elektrische draailieren) en Jesse de Waal (drumcomputers en synthesizers) speelt ze in de balfolkband OrfeO, Lennart van Meegen (elektrische gitaar en zang) en Mark van den Heuvel (drums) completeren de band. Marco en singer-songwriter Lennart speelden een decennium geleden in de metal band Eria d'Or. Jesse is tevens verantwoodelijk voor de opname en, samen met geluidsman Simon Kemme, mix van het album. Geen eenvoudige klus met al die instumenten, maar het resultaat mag er wezen.

Metal kent vele subgenres: naast heavy metal, zijn er trash, death, doom, maar ook fantasy, folk, en zelfs hoempa metal, en dan vergeet ik er vast nog een heleboel. maar Ball Noir is niet zo gemakkelijk in een hokje te stoppen, of liever, ze wisselen gemakkelijk van hokje, al naar gelang de dans die ze spelen: heavy metal op de up-tempo jig Danse de Sade ---let ook op de wel heel aparte zang in dit nummer --- dromerige folk of fantasy op de prachtige rondeau-en-couple Dancing Flame; of laten de grenzen tussen hokjes vervagen, zoals in de kost ar c'hoad 66 Strings of Doom, wanneer een scheurende elektrische `gitaar' uit een synthesizer het dansritme aangeeft en de folky harp en draailier eroverheen spelen. Kun je geen kost ar c'hoad dansen, geen nood, headbangen kan natuurlijk ook, kijk en luister hier naar een al wat oudere liveopname van dit nummer.

Ball Noir heeft een eigen genre gecreëerd, de bal folk metal. Alleen al daarom is deze plaat episch.

Ronald Rietman