tina lie - notes
Tina Lie - Notes - SIWU Music SM152616 / T2 Entertainment

De donkere, ietwat rafelige en soms wat naar het mannelijke neigende stem van de Noorse zangeres Tina Lie omarmt je als een heerlijk warm bad. Het klikt meteen tussen mij en die stem en dat maakt nieuwsgierig naar het album Notes, dat al van vorig jaar is, maar nu officieel in Nederland uitgebracht wordt. Het blijkt te bestaan uit lekker ontspannen klinkende americana-liedjes.

De liedjes die vrijwel allemaal door Tina Lie zelf geschreven zijn ademen een sfeer van thuiskomen. Niet alles gaat over een leien dakje, kinderen moeten hun weg zoeken (Son Of Mine, een nummer van Ralstom Bowles en Our Girl dat ze samen met gitarist Brede Vestby schreef), soms moet er wat uitgepraat worden (Let The Storm Begin) en ook het ouder worden is niet altijd fijn, maar ondanks dat bruist de levenslust (Life Is Full Of Life). Bovendien kun je om hulp vragen, in Sun zingt ze: Shine on the rain let the rainbow show / Don't be afraid to let it flow / Give hope to those who are in despair / Your tender kiss will ease all fear. De liedjes zijn toegankelijk, net als de begeleiding, die komt van diverse gitaren (o.a. akoestisch, lapsteel), drums, bas, toetsen en percussie.

Haar debuut-album Free Enough To Fall werd geproduceerd door Byron House, die onder meer samenwerkte met Sam Bush en Emmylou Harris, en daar werd Tina Lie ondersteund door Amerikaanse gastmuzikanten. Op haar jongste plaat Notes komen techniek en musici uit eigen land, maar als je van lome warme (alt)-country houdt zit je zonder meer goed. Leun maar achterover en laat je onderdompelen in die heerlijk ontspannen liedjes. En o ja, Tina houdt ook van lekker eten bij muziek, dus heeft ze wat recepten toegevoegd tussen de liedteksten in de inlay. Te beginnen met stokbrood ingewreven met knoflook, klinkt niet verkeerd…

Mirjam Adriaans

Tina Lie is dit weekeinde nog in Nederland te zien en horen:

vrijdag 24 augustus 2012 Omrop Fryslân Radio (14 uur)
zaterdag 25 augustus 2012 TROS Muziekcafé (radio 2 tussen 16 en 18 uur)
zaterdag 25 augustus 2012 Tour de Terras Deventer (vanaf 20:30 uur op diverse locaties)

Het album Notes is in zijn geheel te horen via de website van Tina Lie: http://www.tinalie.com/.