bellowhead - broadside
Bellowhead - Broadside - Navigator Records NAVIGATOR073P

Van voorganger Hedonism werden maar liefst 60.000 exemplaren verkocht, een record voor een folkalbum van een onafhankelijk label. Met Broadside hoopt Bellowhead daar natuurlijk overheen te gaan en het zou me niet verbazen als dat nog gaat lukken ook. In Groot-Brittannië is deze folkbigband langzamerhand aan het uitgroeien tot een must see, en een tour eerder dit jaar in Nederland bleek voldoende animo op te leveren om volgend jaar nog eens terug te komen.

De basis blijft hetzelfde: Britse folk gegoten in een uitbundig bigbandarrangement met blazers, strijkers, accordeon, banjo, drums en nog zowat. Toch weet Bellowhead bij elk nieuw album een ander gevoel op te roepen. Broadside is stevig van toon, gaat hier en daar op de toer van de rockopera en herbergt flink wat samenzang. Misschien komt dat wel doordat de geest van Freddie Mercury nog steeds rondwaart in de legendarische Rockfield Studios waar deze plaat werd opgenomen. John Leckie blijft producer van dienst, nieuw is dat Pete Flood ongeveer de helft van de arrangementen voor zijn rekening nam en op percussie te horen is. Alle stukken zijn traditionals, behalve het drinklied Old Dun Cow (Harry Wincott), waarin een hele kroeg in vlammen opgaat en je op het eind als vanzelf discobollen ziet opdoemen, en de enige instrumental van de schijf, Dockside Rant (Jon Boden), met viool in de hoofdrol.

Broadside opent met strijkers en vervolgens pittige zang door een megafoon, Byker Hill laat verder een vette bas horen en zet daarmee de toon voor een stevig vervolg van de cd. Toch is er beslist nog genoeg ruimte voor subtiliteiten, zoals het vrolijke banjoriedeltje in 10,000 Miles Away of de heerlijk vervreemdende xylofoon van Black Beetle Pies, waarin de zang zelfs op grunting gaat lijken. The Wife Of Usher's Well heeft nog het meest weg van een rockopera, de bombastische koorzang staat centraal met subtiele instrumentatie en zelfs elektriek op de achtergrond. En waar je bij de intro van What's The Life Of A Man bijna een heraut verwacht met een belangrijke aankondiging voor boeren burgers en buitenlui verrast Bellowhead hier met een klezmer-achtige sfeer.

Met Broadside heeft Bellowhead opnieuw een sterke plaat afgeleverd. De stem van Jon Boden, de levenslustige blaaspartijen en de lekkere arrangementen zijn opnieuw een lust voor het folkoor dat houdt van een eigen draai aan de traditie.

Mirjam Adriaans

Broadside verschijnt op 15 oktober, maar is dankzij de Britse krant The Guardian tot die tijd alvast te beluisteren via een live stream: www.guardian.co.uk/music/musicblog/2012/oct/09/bellowhead-broadside-album-stream.

In 2013 komt Bellowhead weer naar Nederland:
20 februari Oosterpoort Groningen
21 februari Melkweg Amsterdam
22 februari Doornroosje Nijmegen

Zie ook: www.bellowhead.co.uk (daar kun je ook de videoclip bekijken bij 10,000 Miles Away)