mariusz en de muzikanten - de nacht wachtet
Mariusz & de Muzikanten - De nacht wachtet - Marista Records MCD 9575 / www.marista.nl

Vijf jaar na zijn eersteling, brengt Mariusz zijn nieuwe album De nacht wachtet. Ogenschijnlijk is dat een behoorlijk lange periode, maar het afgelopen  jaar verschenen de meeste liederen van het album al op cd-single. De pers werd goed bedeeld en de singles waren dan ook regelmatig in de ether te beluisteren.
De grote vraag met het verschijnen van het album was dan ook niet welke nummers op het album stonden, maar meer de volgorde die de liederen op het album zouden krijgen. Twee nummers op het album zijn niet eerder uitgebracht: Do moast kieze en Wisto wat leafde is.

Het is mooi om de verschillende nummers nu eens achter elkaar te beluisteren. De nacht wachtet verveelt geen moment. Het album klinkt als een eenheid,  al zijn verschillende  invloeden uit de pop, het chanson en de country in de nummers hoorbaar. De kwaliteit van de composities, de bij tijd en wijle beklemmende teksten en de karakteristieke stem van zanger en pianist Marius de Boer zijn daar debet aan. Maar ook de bijdragen van De Muzikanten (Rogier Trampe: gitaren, zang - Peter Hartman: basgitaar - Ruben Soer: drums) mogen niet onvermeld blijven. In tegenstelling tot Mariusz' eerste album is De nacht wachtet een echt groepsalbum geworden. Met name Rogier Trampe speelt een belangrijke rol met zijn sfeervolle gitaarpartijen. Gastmuzikant Hubert Heeringa geeft op smaakvolle wijze op saxofoon en viool een aantal liederen een haast filmisch tintje mee. Paul Bergman accentueert met zijn accordeonspel het volkse karakter van Ik bin in Amsterdammer, waarin Mariusz met gevoel voor historie de relatie van de Friezen met Amsterdam bezingt. Voor mij een van de hoogtepunten van het album.

Nico Outhuijse
(De Kast) was verantwoordelijk voor de productie en de mix van het album. De nacht wachtet werd in zijn Syco-studio in Leeuwarden opgenomen, terwijl de pianopartijen afzonderlijk een eindje verderop in Akkrum werden ingespeeld.
In de Fryske top 100, die komende oudejaarsdag traditiegetrouw op Omrop Fryslân uitgezonden zal worden, speelt Marius de Boers vroegere band Reboelje al jaren een grote rol. Het zou mooi zijn als volgend jaar ook enkele nummers van dit album tot deze top 100 doorgedrongen zouden zijn. De nummers verdienen het!

Assie Aukes