paul van loo, ivo rosbeek - bijna kerst
Paul van Loo, Ivo Rosbeek en vrienden - Bijna kerst - Marista Music Company mcd707

De Limburgers Paul van Loo en Ivo Rosbeek werken al jaren samen en hadden o.a. veel succes met het theaterprogramma met liedjes van de Groninger liedjeszanger Ede Staal. Elk jaar verzorgt het duo, samen met een aantal andere artiesten, een kerstprogramma in het theater. De opbrengst van die shows gaat al jaren naar weeskinderen in Kenia.

De liedjes uit dit kerstprogramma zijn nu voor het eerst onder de titel bijna kerst op cd verschenen. Aan dit album werken, naast Van Loo en Rosbeek, de vocalisten Linda Becker, Janneke Meessen en Paul Logister en de muzikanten Roger Gransier, Wouter Houb en Steve Jansen mee.
Voor de mensen die het theaterconcert bijgewoond hebben, is dit album een alleraardigste herinnering. Het is duidelijk dat er prima gemusiceerd wordt. Door het grote aantal medewerkers is het aanbod van liederen zeer gevarieerd. En daar schort het op het album een beetje voor de luisteraars die het kerstprogramma niet in het theater zagen. Hoewel ik de Engelstalige bijdragen van Linda Becker, Janneke Meessen en Paul Logister in de meeste gevallen kan waarderen, de dames zingen o.a. gezamenlijk een mooie versie van If it be your will van Leonard Cohen, is er wel een groot contrast met de Limburgse liederen van Rosbeek en Van Loo. En die Limburgse liedjes zijn nu juist de krenten in de pap! Luister maar eens naar de oorspronkelijke en ietwat wrange observaties van Ivo Rosbeek in 't Krisdiner en Krismis op 't tankstation.

Zoals gezegd is Bijna kerst een aardige herinnering aan een leuk theaterconcert. Voor de mensen die er niet bij waren, zijn de Limburgse bijdragen het interessantst. Het is misschien een idee om eerdere theaterprogramma's nog eens  door te nemen om volgend jaar met een volledig Limburgs kerstalbum op de proppen te komen.

Assie Aukes