left hand georges - the painter
Left hand Georges - The painter - Marista Music Company MCD 9684

Deze CD heeft op voorhand al een speciaal plekje in mijn muzikaal domein, want ze bevat de laatste opnamen van onze vriend Fons Vanhamel die in april van het vorig jaar overleed. Fons heeft de realisatie van dit album niet meer meegemaakt, maar is op een groot aantal nummers te horen op zijn contrabas. Left hand Georges ofwel Georges Veltjen kende ik niet. Ik ontmoette hem pas bij de crematie van Fons. Hij werd geboren in Heusden, Belgisch Limburg. De afgelopen jaren zwierf Veltjen over de wereld, resideerde geruime tijd in Portugal, maar woont tegenwoordig weer in België. Hij nam in de loop der jaren verschillende cd's op, individueel of in een collectief. Tegenwoordig is hij weer woonachtig in België. Zijn laatste album draagt de veelzeggende titel  The painter, want naast muzikant is Georges Veltjen ook een alom gewaardeerd kunstenaar met een groot aantal nationale en internationale exposities op zijn conto.

Het album, met natuurlijk een prachtige hoes, laat horen dat Left hand Georges wars is van technische tierelantijnen. De veertien liedjes zijn zonder opsmuk opgenomen. Zang en gitaar vormen de hoofdingrediënten, spaarzaam ingekleurd met een enkele mandoline, harmonica en percussie. En dan is er natuurlijk nog de contrabas van Fons Vanhamel die de liedjes een zekere diepte meegeven.
De liedjes zijn eenvoudig van structuur en tekst. De stem van Left hand Georges heeft een donker timbre en een ruw, ongepolijst randje. Daardoor klinken de liedjes opmerkelijk direct en oprecht. De teksten verhalen over de gebeurtenissen en overpeinzingen die Veltjen 'on the road' heeft meegemaakt, zoals de bootreis tussen Venetië en Griekenland in On that ship. In The painter positioneert Veltjen zich als de oude kunstenaar die zijn eenzame dagen slijt aan de kust:
Singing old songs, just all alone
In the night so dark, no lights to see
Just the sound of the waves, of the sea
.
Het laatste nummer is het instrumentale Tribute to Fons Vanhamel, een ode aan zijn oude vriend. Waarschijnlijk was de muziek er eerder dan de titel, want de contrabas van Fons is prominent aanwezig.

Zoals gezegd, verwacht geen technische hoogstandjes op dit album, maar wel een aantal warme songs van een eerlijk artiest. Left hand Georges is zo'n artiest die de harten van menigeen weet te doen smelten en daarom altijd zijn eigen weg zal weten te vinden op de moeilijke paden van de muze. Kijk ook eens op site www.artmajeur.com/lefthandgeorges. Daar zijn afbeeldingen van verschillende kunstwerken van Veltjen te bewonderen. Een veelzijdig man, deze Left hand Georges.

Assie Aukes